NA PAPIRU VEĆE DONACIJE DA BI POREZ BIO MANJI: U zakonitost rada NVO "28. jun" svojevremeno posumnjao i časopis "Forbs"

E. V. N.

01. 10. 2022. u 09:00

HUMANITARNU organizaciju "28. jun" osnovali su srpski studenti iz SAD i Kanade da bi odbranili svoj etnički identitet, a veliki publicitet dobila je kad je obznanila da je, uz pomoć malo znane fondacije iz Sijetla, Srbima sa Kosova poslala 1,5 miliona dolara u medicinskim zalihama.

НА ПАПИРУ ВЕЋЕ ДОНАЦИЈЕ ДА БИ ПОРЕЗ БИО МАЊИ: У законитост рада НВО 28. јун својевремено посумњао и часопис Форбс

Foto: Fejsbuk/28. jun

Kasnije se, međutim, prema pisanju američkog "Forbsa", ispostavilo da je vrednost pošiljke bila tri puta manja.

Državna kontrola u Kanadi, gde je jedno od sedišta udruženja, zaključila je da je iznos vrednosti donirane robe u ogromnoj meri "naduvan" kako bi se oslobodili poreza, a uvećanjem vrednosti dobijali su pozitivan publicitet među svojim sunarodnicima Srbima, objavio je još 2013. "Forbs".

U našoj Agenciji za privredne registre "28. jun" je ubeležen kao udruženje za pružanje materijalne podrške i pomoći ugroženim osobama srpske nacije koji žive na KiM, kao i članovima njihovih porodica, ali je upravo u južnoj pokrajini, na koju su zvanično fokusirani, sudeći prema tvrdnjama iz Eparhije raško-prizrenske, bilo nepravilnosti. Iz Eparhije su svojevremeno upozorili da nemaju nikakvu saradnju sa ovom NVO, za čije predstavnike su naveli da se javno hvale da su obezbeđivali pomoć za manastire i parohije sa blagoslovom episkopa. Vesti o saradnji su izmišljene, tvrdila je Eparhija, kao i to da su posećivali i pomagali manastire Svetog Arhangela kod Prizrena i Devinu vodu kod Zvečana. Tvrde da nijedan manastir niti je tražio, niti je dobio donaciju od "28. juna".

- Manja donacija jedne vernice iz inostranstva manastiru Devina voda proglašena je kao dar "28. juna". Ima indicija da je ovaj pokret prikupljao sredstva za koja nema pokrića gde se koriste, a sve pod vidom tobožnje pomoći. Fotografisanja njihovih pripadnika u nekim od naših manastira ili pred našim svetinjama nisu ništa drugo nego nepošteni načini da se stvori utisak da rade uz blagoslov i da im treba verovati i davati novac za pomoć Kosovu. Svi manastiri i parohije su upozoreni da izbegavaju svaki kontakt sa osobama koje na bilo koji način rade ili sarađuju sa ovom organizacijom - pisalo je u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Oni navode i da je još jedna neistinita informacija plasirana od strane "28. juna" krajem 2018. Naime, šleper humanitarne pomoći koji je prema saopštenjima više medija 29. decembra 2018. navodno stigao preko ove organizacije za narodne kuhinje i obdanište "Đurđevak", zapravo je stigao od Mitropolije crnogorsko-primorske i organizacije "Čovekoljublje" SPC.

Foto Fejsbuk/"28. jun"

- Istina je da je samo jedan manji deo robe u poslednjem trenutku priključen ovoj humanitarnoj pošiljci od strane "28. juna", koja se u medijima predstavila kao glavni organizator ove akcije. Oni su tada pisali da su "hitnom dostavom hrane probili blokadu uvoza srpskih proizvoda", iako je humanitarna pomoć drugih organizacija, koje su radile preko Eparhije, redovno i nesmetano dolazila iz centralne Srbije i Crne Gore - navodi se u ranijem saopštenju Eparhije.

U svojim mejl porukama i na društvenim mrežama oni su i tada pisali o ogromnoj pomoći koja se već godinama navodno obezbeđuje za Srbe na KiM, iako te vesti nisu bile potkrepljene finansijskim izveštajima i dokazima o uplatama, već samo fotografijama na društvenim mrežama, sa ponekim paketom ili robom na koju je prikačen logo "28. juna". Još u februaru 2018. Eparhija je pozvala državne organe da provere rad ove organizacije, u cilju otklanjanja zloupotrebe bilo koje vrste.

- Negativna iskustva naših eparhija u SAD i Australiji samo dodatno potvrđuju da se radi o organizaciji koja je vrlo moguće povezana sa krajnje sumnjivim krugovima "humanitaraca" koji operišu u više zemalja sveta. Oni svoj kredibilitet grade virtuelno, na internetu, uvećavanjem iznosa novčanih donacija bez jasnog pokrića, transparentnih izveštaja i finansijske kontrole, posebno u zemljama dijaspore - navela je Eparhija.

 

UNS: HITNO UTVRDITI KO JE PRETIO

UDRUŽENjE novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog pretnji koje je novinarka "Večernjih novosti" Jelena Skenderija dobila na društvenim mrežama, tražeći da policija hitno utvrdi ko joj je pretio. UNS je podsetio da su pretnje novinarima neprihvatljive i da autori takvih sadržaja moraju da snose odgovornost. Pretnje su objavljene povodom tekstova o NVO "28. jun", o čemu su obavešteni policija i Radna grupa za bezbednost novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri