"ČETVORKI" 53 GODINE ROBIJE: Izrečene presude Srbima za zločin nad Bošnjacima u selu kod Zvornika jula 1992. godine

V. Mitrić

27. 02. 2022. u 08:40

SUD Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Goran Maksimović i drugi, kojom su optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović oglašeni krivim.

ЧЕТВОРКИ 53 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречене пресуде Србима за злочин над Бошњацима у селу код Зворника јула 1992. године

Forenzičari ranije pored Zvornika, Foto Tanjug/AP

Mitrović je dobio osam godina robije, a Vujević, Drašković i Stevanović po 15.

Optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović oglašeni su krivim što su 14. jula 1992. nasrnuli na bošnjačke zanatske radnje u Zvorniku znajući da je takav napad usmeren na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti. Oni su počinili progon ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi - rečeno je u obrazloženju presude.

Optuženi Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović oslobođeni su optužbe da su počinili krivično delo zločini protiv čovečnosti.

Oslobođeni Goran Maksimović, koji je bio prvooptuženi, nije krio suze posle presude. U društvu advokata Dušana Tomića, ponavljao je "da je ni kriv ni dužan sedam godina nosio žig okrivljenog za ubistvo 69 muslimana u selu Lokanju, kod Zvornika, u julu 1992. godine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave