"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Da li Legija štrajkuje glađu i zašto?

E. H.

04. 11. 2021. u 13:13

OSUĐENIK Milorad Ulemek Legija, koji izdržava kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića u zatvoru u Zabeli, koristi mnogo više privilegija nego ostali zatvorenici.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Да ли Легија штрајкује глађу и зашто?

Foto: Arhiva "Novosti"

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde, u čijoj su ingerenciji srpski kazamati, ističe da je tačno da "osuđeno lice Milorad Ulemek odbija hranu koja se sprema u zavodu", ali prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", to ne mora da znači da on štrajkuje glađu, jer dobija pakete od kuće, snabdeva se u kantini, a može i da naručuje proizvode, koje potom zatvorska uprava nabavlja.

U Upravi ističu da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja. To se odnosi i na Ulemeka. Ono što ovi propisi dozvoljavaju jesu proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju.

Ova zakonska mogućnost je, kada je reč o čoveku osuđenom za ubistvo srpskog premijera, iskorišćena u svim važnim segmentima. Inače, sve ove povoljnosti osuđenicima odobrava upravnik KPZ Požarevac, uz saglasnost suda.

Kada je reč o Ulemeku, istina je sledeća. Osuđenici imaju pravo na posete bliskih srodnika (supruge, dece, roditelja, braće, sestara, usvojenika, usvojitelja) i branioca i drugih lica koja nisu bliski srodnici. Legija ovu mogućnost koristi od početka. Njemu je, čak, dozvoljeno da se viđa češće sa članovima porodice nego ostali zatvorenici.

Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno, od sat vremena. Legija već nekoliko godina ima posete tri do četiri puta mesečno, i to duplo duže, znači po dva sata i to bez fizičkih prepreka, odnosno reč je o neposrednom kontaktu.

I kada je reč o telefoniranju Ulemek je privilegovan. Zatvorenici mogu da telefoniraju bliskim srodnicima najviše dva puta mesečno od po 15 minuta. Legiji je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta.

U Upravi ističu da nisu tačni ni navodi da je on u samoizolaciji i da nema kontakte sa drugim osuđenicima:

- Ulemeku je godinama unazad omogućeno da boravi dnevno van sobe tri puta. Dva sata provodi napolju, dva u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti, znači ukupno šest časova je van sobe i to u društvu jednog, dva ili tri osuđena lica.

Inače, svi zatvorenici su smešteni u sobama u skladu sa propisima koji važe u mnogim zatvorskim sistemima u Evropi i svetu. Svi oni imaju pravo i na danonoćnu (24 sata) zdravstvenu negu, bilo u zatvorskoj bolnici u Zabeli ili Beogradu. Kada se pojavi teži zdravstveni problem, osuđenici se šalju na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) i u Klinički centar Srbije. Osuđena lica u Posebnom odeljenju imaju prioritet u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u navedenim ustanovama u odnosu na druge pacijente, što je posebno važno od izbijanja pandemije koronavirusa.

 

VIBER I SKAJP

Od početka pandemije koronavirusa, od marta 2020. godine, svim osuđenicima, pa i Miloradu Ulemeku Legiji, dozvoljeno je da telefoniraju duplo više. Sada imaju pravo na poziv osam puta mesečno, što je ukupno dva sata razgovora sa bližnjima.

- Na prvom mestu su dobrobit osuđenika i humano izvršenje kazne, jer smo shvatili da je važna psihosocijalna podrška od momenta izbijanja epidemije - ističu u Upravi. - To se odnosi na sve osuđenike, koji su zbog korone dobili mogućnost da po prvi put komuniciraju sa svojim porodicama putem "Skajpa" i "Vibera".

 

BONUS VIDEO: STRAŠAN NAPAD NA ZVEZDARI: Napao starca na ulici - bezdušno ga oborio na zemlju i opljačkao

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!