SRAMOTA DO NEBA, A SVI NADLEŽNI ĆUTE: Posle izbijanja afere o zlostavljanju, od rukovodstva Petnice nema ni traga ni glasa

M. Marković - B. Puzović

26. 06. 2021. u 22:00

U PETNICI se još okreće onaj granitni globus. Oko njega su se, gotovo četiri decenije, okupljala deca iz Srbije i sveta sa izuzetnim talentom za razna naučna usmerenja.

СРАМОТА ДО НЕБА, А СВИ НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ: После избијања афере о  злостављању, од руководства Петнице нема ни трага ни гласа

Branislav Savić (u sredini) / Foto Arhiva VN

Ipak se okreće, ta magična kugla koja nagoveštava: afera je bilo i biće ih, samo su ona i nauka u večnom pokretu.

Posle obelodanjivanja navodnog seksualnog zlostavljanja u ovdašnjoj Istraživačkoj stanici koje ne prestaje da trese Srbiju, od rukovodsta stiže samo - ćutanje. Od Upravnog odbora, u kome su i neki koji su prošli "veliku školu Petnice", ni traga, ni glasa. Tu i tamo procure vesti da će oni, na prvoj sednici, najpre najavljenoj za ponedeljak, pa pomerenoj za sredu ili četvrtak, zatražiti smenu najodgovornijih u Petnici. O sopstvenoj odgovornosti i ćutanju - ni reči.

"Novosti" su u više navrata pokušale da odgonetnu čemu ovolika tišina rukovodstva i Uprave, dok sve živo zvoni. Žrtve. Udruženja koja ih podržavaju, čitava javnost...

Odgovor nismo dobili. Bez reči je i predsednica Upravnog odbora, dr Tanja Adnađević, ali i predsednik Saveta Petnice, akademik Zoran Knežević.

Foto: D. Milovanović

Pokušaj da s njim razgovaramo tekao je ovako:

- Imate li vi, budući da imate značajnu poziciju u Petnici, ikakvih saznanja o događaju koji je uznemirio javnost? - upitali smo uvaženog akademika.

Kratka pauza, pa njegovo pitanje umesto odgovora ...

- Da li vi čujete da sam ja na sednici Odbora? Da li čujete?

- Ne, ne čujemo, kako bismo čuli?

- Evo, upozoravaju me da prekinem...

I, veza se prekinula.

Direktori Petnice, prethodni i aktuelni, Vigor Majić i Nikola Božić, nisu se čak udostojili ni slušalicu da podignu.

- Meni je žao Petnice, bila sam na seminaru iz fizike u proleće '99. - piše "Novostima" M. Milinković. - Nosim otuda lepe uspomene, niko nije spominjao nikakav skandal, ništa što se sada otvara kao Pandorina kutija. Sećam se: bio je dan kada je počelo bombardovanje Srbije, iz Petnice nas je evakuisao UNHCR. A sad mi je jasno da je ova ustanova izvan obrazovnog sistema države Srbije. Kad sagledam, posle svega, sad mi je jasno da je ova nemila pojava u Petnici njena Ahilova peta.

Zašto i čemu ovakvo ćutanje, posle gromoglasnog obelodanjivanja afere omogućem zlostavljanju u kome ni žrtve nisu spremne da se javno potpišu ispod svedočenja o užasima noći u petničkom brlogu profesora i urednika Branislava Savića? Zašto su, kad su znali, svih ovih godina ćutali, pa se i javljanje anonimnih svrstava u novu modu optužbi za seksualno uznemiravanje i napastvovanje, pre nego sud izrekne: u ime naroda!

- Anonimna svedočenja i podrške su pritisak na istragu - upozoravaju pravnici. - Istina ne sme da bude nepotpisana.

Dok javnost, u neverici, očekuje prve dokaze, oprečne vesti stižu i o sudbini obeleženog kao "silovatelj", čije ime više niko ne krije, a iza kojeg se kriju svi.

- On je za nas bio takav da smo deci govorili: ugledajte se na njega, učite da pametni budete - govorili su reporterima "Novosti" meštani Gornjih Leskovica, nadomak Valjeva.

I, to je bilo nekad. Ovo, sad, izvagaće istraga.

VUČIĆ: UŽAS IMA IME I PREZIME

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je juče zlostavljanje u Petnici i poručio da taj užas ima ime i prezime, a ono nije Petnica.

- Užasno je što se dešavalo. Kroz Petnicu je prošlo na hiljade divnih mladih ljudi, i to se mora reći. Mora da se govori o problemu, ali to nije uradila Petnica. To je divna institucija, koju smo svi zajedno sada uništili, kao što smo uništavali "Krušik", zbog sitnih političkih interesa - rekao je on.

Vučić je poručio i da ne uništavamo naše institucije:

- Sutra kada se dogodi tako nešto na Pravnom, ili nekom drugom fakultetu neće roditelji slati decu na te fakultete. Dajte da samo ne uništavamo, ne uvezujemo sa našim institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri