OPTUŽEN ZA OTMICU I SILOVANJE: Pre 20 godina kidnapovao tri žene u Francuskoj i primoravao ih na prostituciju, jedna preminula od mučenja

J. Ć.

28. 02. 2023. u 00:01

VEĆE Višeg suda u Nišu odbilo je predlog odbrane da se Nišliji Aleksandru M. (47), optuženom da je 2002. godine sa još dvojicom saučesnika u Francuskoj oteo tri žene koje su primoravali na prostituciju, a od kojih je jedna preminula zbog svireposti, ukine pritvor i zameni kućnim pritvorom uz elektronski nadzor. 

ОПТУЖЕН ЗА ОТМИЦУ И СИЛОВАЊЕ: Пре 20 година киднаповао три жене у Француској и приморавао их на проституцију, једна преминула од мучења

Lj.P.

Na sudu se pojavila i A. Ž., vanbračna supruga Aleksandra M., koja je zadržala pravo da ne svedoči, nakon što ju je sudija upoznala da po zakonu ima pravo da ne svedoči, budući da mu je supruga.

Kako je naš list pisao, sumnja se da je osumnjičeni početkom 2002. godine, zajedno sa B. N., prema kome je krivični postupak okončan pravnosnažnom osuđujućom presudom pred sudom u Francuskoj Republici i sada pokojnim Z. R., oštećenu O. S. silom i iskorišćavanjem odnosa zavisnosti i straha koji je oštećena imala prema njima kao licima koja su je kupila od nepoznatih lica, zadržali duže od deset dana, i to u periodu od oko tri meseca, postupajući prema njoj na svirep način, a sve kako bi oštećenu O. S. prinudili da počne da se prostituiše u mreži prostitucije, koju je organizovao osumnjičeni zajedno sa B. N., pa je nakon perioda od oko tri meseca oštećena i počela da se prostituiše za njihov račun. 

Takođe, kako ranije navelo VJT Niš, sumnja se da je u periodu od sredine aprila 2002. godine do 2. avgusta 2002. godine, osumnjičeni Aleksandar zajedno sa B. N. držao drugu oštećenu M. K. u različitim hotelima na širem području grada Pariza, kao i da su postupali prema oštećenoj na svirep način, a kako bi je prinudili da im kaže kakve su izjave ona i treća oštećena V. R. dale u policiji Francuske Republike, u kom postupku su saslušavane zbog navođenja na prostituciju od strane članova ove mreže.
 - Oštećenu V. R. su silom i iskorišćavanjem odnosa zavisnosti i straha koji je oštećena imala prema njima kao prostitutka u mreži prostitucije koju su oni organizovali, odveli iz Tuluza u parisku oblast i zadržali je, postupajući prema njoj na svirep način, kako bi je prinudili da im kaže kakve su izjave M. K. i ona dale u policiji Francuske Republike u kom postupku su saslušavane zbog navođenja na prostituciju od strane članova ove mreže, usled kog svirepog postupanja je nastupila smrt oštećene V. R. – istaklo je VJT. 
Na glavnom pretresu održanom u ponedeljak trebalo je da svedoči jedna od žrtava koja živi u Francuskoj, ali joj još uvek nije dostavljen poziv. Rok za to je nekada i do šest meseci pa je iz tog razloga odbrana optuženog zatražila da mu se pritvor zameni blažom merom, odnosno kućnim pritvorom. 
Sudija Aleksandra Mojašević Krstić je to odbila i produžila mu pritvor, a ovakvu odluku obrazložila je time da je intenzitet uznemirenja javnosti još uvek visok i da bi takav potez doveo do izuzetno negative reakcije javnosti.
 
Kako je pojasnila, Ministarstvu pravde je potreban duži vremenski rok - od tri do šest meseci, da se sprovede procedura upućivanja poziva dvema oštećenim ženama – Ukrajinki O. S. i Francuskinji i M. K. i kao i još četvorici svedoka koji žive u Francuskoj D. I., M. R., S. M. i M. M. Sud je, naime, na prošlom ročištu zatražio da im se dostave pozivi za suđenje, ali je sektor za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde naveo da je potreban duži rok.
 
-Pozivi svedocima ne mogu biti isporučeni bez tri do šest meseci. Njemu je pritvor produžen poslednji put zbog uznemirenja javnosti. Posle 10 meseci uznemirenje javnosti ne može biti istog intenziteta zbog čega predlažemo blažu meru – zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor. Napominjem da je moj branjenik još 2018. godine imao zvaničnu informaciju da je u Francuskoj osuđen na 30 godina zatvora u odsustvu. Da je želeo do sada je mogao da napusti teritoriju Srbije ili da se sakriva, što on nije učinio, rekao je advokat Milan Petrović, branilac Aleksandra M. 
Optuženi Aleksandar M. je rekao da nikakvih problema sa zakonom nije imao u Srbiji dve decenije.
 
-Proteklih 20 godina koliko je u Srbiji nikada nije imao probleme sa zakonom.
 
-  Porodičan sam čovek, otac dvoje dece, nisam menjao prebivalište - rekao je on.
Zamenik VJT Andrija Ivić se usprotivio predlogu odbrane, rekavši da optuženom nije pritvor određen zbog opasnosti od bekstva već zbog uznemirenja javnosti, što je i Viši sud naveo prilikom odlučivanja poslednji put 23. januara ove godine.
Suđenje se nastavlja 11. maja.

 

Brani se ćutanjem

Na jednom od prošlih ročišta Aleksandar M. je izjavio da će se braniti ćutanjem dok ne dobije prevod celog predmeta sa francuskog jezika, a ne samo delova koji se odnose na njega, ali je na prošlom ponovo naveo da neće iznositi odbranu.
Suđenje će biti nastavljeno u maju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NIJE OČEKIVAO OVO: Endi Marej traži da se zbog njega napravi presedan na Rolan Garosu