LALIĆ O STRAVI IZ RITOPEKA: "Evo ovde se vidi mašina i deo iz kojeg je izlazio samleveni sadržaj"

Z.U.-N.B.

21. 02. 2023. u 13:31 >> 14:18

UZ zvuke sirena, nekoliko marica dovezlo je u zgradu Specijalnog suda u Beogradu Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostale optužene, kojima se na teret stavlja da su pripadnici njihove kriminalne grupe, a koji se nalaze u pritvoru.

ЛАЛИЋ О СТРАВИ ИЗ РИТОПЕКА: Ево овде се види машина и део из којег је излазио самлевени садржај

Foto: M. Anđela/MUP Srbije

Nakon pauze, nastavljen je uvid u fotodokumentaciju MUP Srbije od 7. februara 2021. godine. Fotografije koje se gledaju u ovom setu su sačinjene u kući u Ritopeku. Na pojedinim su zabeleženi određeni tragovi, kao i dlake. Na garažnim vratima je obeležen jedan trag, a Lalić je ranije rekao da je tu bio sukob sa Lazarom Vukićevićem. 

Zatim se vrši uvid u fotografije sačinjene 25. aprila 2021. Vidi se prilaz Dunavu, a Lalić objašnjava da su se na toj lokaciji prosipali džakovi sa ostacima tela žrtava. 

- To je to šipražje, ima tu jedan raskrčeni deo. Dolazio sam tu više puta. O tome sam pričao ranije - kazao je Lalić.

- Na tom celom potezu se to odvijalo. Odlože se džakovi, jedan uđe u reku, na jednom mestu se ulazilo dublje u reku, a na drugom pliće. 

Na jednoj fotografiji je pvc džak, za koji Lalić kaže da mu nije poznat.

- Ovakve boje džakova nismo imali, ja kad sam učestvovao nije bila praksa da se ovako vezuje kanap na džaku - navodi Lalić. 

Jedan džak je fotografisan nakon vađenja iz vode, za koji okrivljeni saradnik kaže da mu nije poznat. 

Od istog datuma su i fotografije garaže i ulaza u skrivenu prostoriju.

- E evo su skrivene prostorije, odnosno klanice - navodi Lalić.

- Na sledećoj fotografiji izgled iz klanice prema otvoru.

Sudija konstatuje da su na nekoliko fotografija prikazani tragovi na zidu, verovatno od krvi. Određeni tragovi, tamno crvene boje, verovatno krvi, su i na radijatoru. Prikazan je i ormar u kojem se, prema Lalićevim rečima držalo oružje i u njemu mašina za tabletiranje, pokojnog Gorana Mihajlovića. 

- Vidimo crnu stolicu na kojoj je Lazar Vukićević proveo neko vreme, takođe i Milan Ljepoja - objašnjava Lalić.

- Evo vidimo, tu su i braon pločice.

Sudija konstatuje da su na nekoliko mesta fiksirani tragovi dlaka, kao i na zidu više tragova tamne crvene boje, nalik na krv. Lalić kaže da bi to mogli biti tragovi Lazara Vukićevića. 

- Evo sada možemo videti i mašinu za mlevenje, prekrivenu najlonom - navodi Lalić. - Na levom zidu su cevi za ulaz i izlaz vazduha. Može se videti i kanal, odvod za tekućinu. Ne isključujem mogućnost da prilikom mlevenja se nije pojavio neki trag na zidu. 

Na još jednoj fotografiji vide se mašina za mlevenje prekrivena najlonom, kao i kanal na sredini prostorije, gde se odlivala tečnost. Prema Lalićevim rečima tuda je prolazila krv i druge telesne tečnosti. Na nekoliko fotografija vide se tragovi na najlonu kojim je bila prekrivena mašina za mlevenje. 

- Evo ovde se vidi mašina i deo iz kojeg je izlazio samleveni sadržaj - nastavio je Lalić.

- Gore u koritu mašine možemo videti elektro kutiju i tu je elktronika od mašine, a unutra se nalazi motor koji pokreće mašinu. Vide se sklopke, oblepljeni kablovi. Taj kabl je dugačak, ima sigurno 15 metara i više. Evo to su tasteri za pokretanje mašine. 

Zabeleženi su tragovi krvi na poklopcu mašine. Na sledećoj je prikazan prednji deo, tačnije puž, kroz koji, prema Lalićevim rečima izlazi sadržaj. Slikan je i puž nakon demontiranja točka, vide se i nož u sklopu mašine i rešetka, kao i bliži izgled puža, noževa i rešetki nakon demontiranja. Na jednoj fotografiji je unutrašnji deo mašine, kao i fotografije sačinjene nakon demontiranja mašine. 

Na fotografijama MUP prikazane su i čizme koje su optuženi, kako tvrdi Lalić nosili u klanici i prilikom iznošenja džakova.

- Ovde se vide i tri de odela koja su se koristila za izviđanje kuće Veljka Banovića - navodi Lalić. 

Zatim je objasnio da se na narednim fotografijama vide rukavice, kao i jakne, čizme, hirurške rukavice, pvc vezice i lisice.

- Ovo je jeftiniji model lisica koje su stavljene Lazaru Vukićeviću i koje su pukle - pojasnio je Lalić. - zatim vidimo radna odela, zatim kobinezon bele boje koji je korišžćen prilikom poslednje otmice. Zatim rukavice različitih boja. Prvo se navuku hirurške rukavice, a zatim ove radne, gumirane. Zatim vidimo usisivač. Ja sam jednom koristio usisivač prilikom otmice Ljepoje.

Navodno, on je usisavao kola kojim je Ljepoja dovezen, kako bi se uklonili tragovi. Na narednim fotografijama prikazani su eksploziv, akumulatori, kao i snajperska puška sa prigušivačem i optikom. Zatim je uslikan kalašnjikov, koji je bio umotan u najlon. Slikan je i ručni brener, koji kako kaže Lalić nije upotrebljen, ali je kupljen kako bi se eventualno koristio tokom ispitivanja i mučenja. 

Zatim je prikazana fotografija na kojoj je čekić kojim je kako kaže Lalić, Miloš Budimir, Lazaru Vukićeviću lomio šake. Prikazana je i fotografija torbice u kojoj je pronađena veća količina municije. Zatim su prikazane slike sa pištoljem, kao i sprej koji je služio za uklanjanje tragova, kao i jedan prigušivač. Prikazan je i sadržaj jedne putne torbe u kojoj su bili lovačka municija, kao i druga vrsta municije...

Na nekoliko fotografija prikazano je crevo u tajnoj prostoriji. Lalić je kazao da je to crevo koristilo da se spira sadržaj, koji je zatim odlazio u odvod. Zatim objašnjava da se vidi lopata, koja je korišćena prilikom otmice Lazara Vukićevića. Prezentovane su i fotografije na kojima se vide dve ručne bombe, zatim predmet nalik ručnom raketnom bacaču, detonatorksa kapisla, snajperske puške sa nišanom, municija i okvir izvađen iz snajpera, automat hekler, pištolj, revolver "smit i veson", za koji Lalić misli da je uzet od Gorana Mihajlovića, dve vojne mine, municija različitog kalibra, a sve to pronađeno je u jednom ormaru.

- Hekler je bio korišćen pri otmici Ljepoje, ali da li je to ovaj koji je prikazan na fotografiji ne znam - objasnio je Lalić i dodao da je na sledećoj fotografiji prikazan mitraljez koji je čistio Draganić. 

Suđenje je za danas završeno, nastavlja se u četvrtak.

Predložena pauza, advokat kažnjen

Predsednik veća je nakon ulaska u sudnicu upozorila sve prisutne da se primereno ponašaju. Navela je da je nedopustivo da se advokati nepristojno ponašaju, kao što je to bilo juče, zbog čega je advokat Ivana Ostojić kažnjena sa 100.000 dinara.

-Preduzeću sve mere za održavanje procesne discipline. Ukoliko neko bude nezadovoljan, može da uloži prigovor. Advokat treba prema sudu da se ophodi odmereno i pristojno - kazala je sudija, dodajući da treba da poštuju kodeks.

Nakon ovoga, krenula je sa prozivanjem optuženih i advokata. Pošto je konstatovala da su svi prisutni, za reč se javio optuženi Marko Miljković.

- Imao bih dopunska pitanja, davdesetak, baš na konto kuće u Ritopeku, baš pre gledanja slika. Da mi dozvolite, biću konkretan, ja sam ih sastavio, da mi kaže konkretan odgovr, da ne pravimo cirkus - kazao je Miljković.

Sudija je kazala da može da sedne u deo sudnice gde sede advokati , veće i tužilac. 

-Mi smo u fazi ispitivanja okrivljenog saradnika, imate pravo, kao i on da izvrši uvid u fotografije, da komentariše, ne može da se izjašnjava za svaku fotografiju - kazala je sudija.

Za pult za svedoke došao je Lalić, i nastavlja se sa uvidom u fotodokumentaciju.

Miljković je ponovio da želi da mu postavi nekoliko pitanja i sudija mu je to dozvolila.

Lalić na njegovo pitanje odgovara šta se nalazi sa desne i leve kapije kad se uđe u dvorište u Ritopeku.

Miljković- Kad se popne uz stepenice u dvorište iznad garaže šta se vidi?

Lalić- Ima jedan mali ozidani objekat, desno uz stepenice, to je možda sušara, ja tu nikada nisam ulazio. Levo je ozidani zid kružnog oblika, nalik na bunar.

Miljković- Da li ima još nešto u sklopu tog prostora?

Lalić- Betonski zid, nije farban, visine oko dva metra. Ne mogu da se setim da li je bočna strana malo niža.

Miljković - Da li na tom zidu ima šiljaka, nekih predmeta?

Lalić- Nisam siguran

Miljković- Da li na zidu ima kamera?

Lalić- Može biti, nisam siguran

Miljković - Rekli ste da su se na travnatom delu kad se popne na stepinice palile neke stvari. Gde tačno?

Lalić- Pravo, pa levo

Miljković- Kada se popnete pa okrenete ka kolskoj kapji, da li postoji prostorija iznad garaže

lalić- Mislim ali nisam siguran. Ne znam od kog je materijala, nisam to ispitivao.

Miljković- Ostava ispod stepenica sa leve strane. Da mi opišete tu prostoriju?

Lalić- Ne znam nisam ulazio u nju. Znam da je manja, nisam siguran šta se u njoj nalazilo.

Miljković- Kad se ulazi u dnevnu sobu u prizemlju kog je pod materijala?

Lalić- Parket, ima i keramičkih pločica. 

Miljković- Spominjali ste monitor, koliki je?

Lalić- Oko 14 inča. Ne sećam se gde je bio uključen u struju.

Miljković- Kad se uđe u dnevnu sobu gde se nalazi prekidač, koje boje?

Lalić- Ne sećam se

Miljković- Da li je bilo roletni?

Lalić- Ne znam, video sam zavese, tamne su boje. Nisam otvarao prozore da bih video da li imaju komarnike. 

Miljković- Šta se vidi kad se uđe u kupatilo u donjem delu?

Lalić- Ima lavabo, preko puta vrata. Ima tuš kabina, dvodelna su vrata, providna. 

Izgled kuće u Ritopeku

Lalić odgovara na niz pitanja Marka Miljkovića koja se odnose na izgled kuće u Ritopeku. Optuženog intersuje da kaže koje su boje pločice , koliko ima prekidača u pojedinim prostorijama. Interesuje ga i rasveta u kupatilu. Okrivljenog saradnika ispituje i koje su boje pločice u kuhinji, kako na podu, tako i na zidovima. Lalić odgovara da se ne seća koje su marke aparati u kuhinji, navodi da nije otvarao kuhinjske elemente, dodaje da nikada nije palio sveto u kuhinji, pa zbog toga i ne zna koliko ima prekidača i sa koje se strane nalaze. 

Navodi da je na spratu u sobi na plafonu plafonjera, navodi koje su boje zidovi. Takođe, kaže da je na spratu i jedna šarena garnitura i još jedna sa druge strane. Opisuje da su na prozorima zavese, svetlije boje i da se ne seća da li ima komarnika. Navodi da ne zna koliko je ukupno svetala u kući, kao i da na spratu nije obraćao pažnju gde se nalaze utičnice.

-Stvarno nisam pravio elektro šemu - kazao je Lalić.

Prema njegovim rečima na gornjem spratu su dve sobe, kao i jedna prostorija koji je nezavršen mokri čvor, samo sa pločicama i ventilima. Ne seća se gde su prekidači, i ne seća se šta sve ima od rasvete na spratu. Odgovarajući na pitanja o potkrovlju, govori da tu nije bilo svetla, da misli da je sve mahom bilo nezavršeno. 

Miljković- Kad se uđe u tajnu prostoriju, kakve su pločice?

Lalić- Tamno braon su boje. Nisu imale nikakvu teksturu. Video sam mašinu, nisam bio tu kad je sklapana. Kad sam ulazio u tu prostoriju uvek je bilo upaljeno svetlo. 

Lalić navodi koliko je bilo utičnica, kao i gde su se nalazili osigurači. 

Miljković- Da li si video gde prska krv Lazara Vukićevića

Lalić- Na zid naspram vrata, to sam video svojim očima.

Za reč se javio Veljko Belivuk, a sudija je prokomentarisala da se nada da on neće postavljati pitanja oko utičnica.

Belivuk - Ja bih imao pitanja vezana za set fotografija koje su juče prikazane. 

Na to je sudija kazala da će mu to biti dozvoljeno, nakon što se budu pogledale nove fotografije.

Pokazuju se fotografije sa tragovima na zidovima prostorija u kući u Ritopeku, zatim fotografije sačinjene u kuhinji, kao i u kupatilu, za koje je postavljao pitanja Miljković. 

- Ovo je lavabo koji sam opisivao  - komentariše Lalić. - Tu je tuš kabina, tu smo se tuširali posle izvršenja krivičnih dela. Na sledećoj fotografiji su stepenice koje vode na gornji sprat. Ovo je taj nameštaj koji sam opisivao, to su te dve ugaone garniture, koje sam pominjao, zavese, vitrina.

Sudija konstatuje da se vidi trag na vratima (svetlocrvene boe prim.aut). Zatim fotografije mobilnog telefona, kablova, zatim još jedno mesto pronalaska traga, prikazane su fotogrtafije na kojima je futrola za oružje, zatim foto dnevnog boravka.

- Evo vidi se plafonjera o kojoj sam govorio - naveo je Lalić. - Na garnituri na kojoj je zabeležen trag je sedeo Zdravko Radojević. Evo na sledećoj se vidi dušek.

Na fotografiji gde je snimljen radijator, obeležen je trag krvi. Takođe ima tragova i na zidu. Prikazuju se fotografije ostalih prostorija kuće, na jednoj se vidi pancirni prsluk, kao i fotografije sa obeleženim pronađenim tragovima. 

- Evo su i stepenice koje vode ka poslednjem spratu . navodi Lalić. - Ovo je tavan, nezavršeni, gde se nalazi video rekorder i vidi se da nije završen pod. Ovde u levom delu može da se vidi monitor i tu se nalazi centralni deo sistema za video nadzor. Tu sam dplazio sa Draganiće, kad sam pokušao da servisiram tehnički nadzor. Nije mi poznato koji je ovo zatečen trag. Ne mogu da se setim. Nije mi poznata ni ova dukserica, kao ni šal navijački Zvezdin. 

Prikazuju se fotografije garderobe sa tragovima, ali Lalić kaže da ne zna o čijoj garderobi se radi. Prikazuju se fotografije sačinjene ispred ulaznih vrata kuće. Okrivljeni saradnik objašnjava da se vidi ograda o kojoj je pričao, zid, da se može videti udubljenje na vratima garaže, koji je nastao prilikom otmice Lazara Vukićevića. Opisuje šta se sve vidi u garaži i objašnjava kako se otvarala skrivena prostorija. Ulaz je bio maskiran sa dve visoke police. 

- Tu na crnoj stoliciji je bio kratko zadržan Goran Veličković kada je bio iznesen iz kombija, pre nego što je Draganić postavio folije na pod u skrivenoj prostoriji - kaže Lalić. 

Objašnjava i da je u toj garaži nekada stajala industrijska mašina za mlevenje mesa, dok nije bila uneta u tajnu prostoriju. Na fotografiji gde je stolica vide se i oznake sa pronađenim tragovima, kao i elektrošokeri. 

Pripadnici MUP fotografisali su i trake, za koje je Lalić naveo da su im služile da vezuju žrtve. Zatim i hirurške rukavice.

- Draganić je koliko se sećam čistio i krečio tu garažu, ali ne i skrivenu prostoriju - kazao je Lalić.

- Dok je mašina bila u garaži ceo pod bi se prekrivao folijom kao i zidovi, kako ne bi ostajali tragovi. 

Prikazana je i fotografija sa ostacima iz slivnika, ali je Lalić naveo da nije siguran šta bi to moglo da bude. Objašnjava i da se vidi jedna kamera na polici na zidu. Navodi da se na policama držala hemija, a vide se kanisteri žute i narandžaste boje. Na vratima frižidera se vide tragovi, za koje Lalić navodi da mogu biti tragovi krvi, da je to možda neko otvorio, a da prethodno nije dobro oprao ruke. 

- Tu su se držali sokovi, nešto od hrane - objasnio je okrivljeni saradnik.

Gledajući fotografiju sačinjenu ispred garaže, navodi da je tu došlo do fizičkog sukoba sa Lazarom Vukićevićem. Zatim objašnjava fotografije sačinjene u kotlarnici u kojoj se mogu videti znak stop, policijska palica... Na sledećoj fotografiji sačinjenoj napolju vidi se betonski zid i zgarište. Navodi da se na jednoj fotografiji vidi i mali objekat, za koji je na početku pretresa rekao da misli da je sušara, ali je u stvari reč o dvorišnom toaletu. Na sledeće prikazanim fotografijama vidi se zgarište. 

- Tu su bile paljene stvari Gorana Veličkovića, a  možda još nešto - kazao je Lalić. - Nije mi poznata ova sekira koja se vidi na sledećoj fotografiji.

Na jednoj fotografiji je prikazan, kako je kazao Lalić, zidani element nalik bunaru, koji se nalazi iza kuće.

- Nisam bio siguran šta je bilo u njemu - naveo je Lalić.

Sudija je zatim rekla da se prelazi na gledanje seta fotografija koje je MUP sačinio 7. februara 2021. godine. Na svima je garaža, a Lalić navodi da se na jednoj fotografiji vidi trag, koji potiče od Milana Ljepoje. Na sledećem setu fotorafija vidi se sigurnosna kasa u potkrovlju, kutija za napajanje, vidi se unutrašnjost sefa. Ponovo se vidi fotografija garaže, Lalić objašnjava da se na toj fotografiji najbolje može videti gde je Lazar Vukićević bio polegnut, objašnjavajući kako je to izgledalo. 

Na fotografijama sačinjenim 5. februara 2021. vidi se ulaz u kuću u Ritopeku, Lalić objašnjava da je Miljkoviću već kazao gde se šta nalazi u prostorijama i koje su boje zidovi. Takođe ima fotografija na kojima su markirani određeni tragovi. Ponovo su fotografisani kihinja, a na jednoj fotografiji je nož.

- Nisam siguran za šta je korišćen taj nož kasnije - kazao je Lalić. - Video sam kad ga je Budimir uzeo, ali ne znam zbog čega. Na ovoj fotografiji se vidi kombinezon, imali smo više kombinezona. 

Na narednoj fotografiji se vidi i jedna drška, Lalić navodi da kad je čistio tragove, nije koristio džoger, već samo krpu. 

- Kad se izađe iz garaže možda se desilo da je neko preko cipela unosio tragove po podovima - naveo je Lalić.

- Ja sam čistio, ali može da se desi da je nešto od tragova ostalo. Kod stepeništa moguće je da je nađen DNK trag Zdravka Radojevića, njemu je spala patika, može biti da je tada ostavio trag. Posle ubistva Gligorijevića, njegovo telo je kad sam došao bilo spakovano u džakovima, oni su se kretali gore u kući u krvavim stvarima, pa može biti da su tako ostavili tragove gore. 

Nakon što je odgledan ovaj set fotografija, sudija je odredila pauzu od pola sata.

Pred tročlanim većem, kojim predsedava sudija Vinka Beraha Nikičević danas se nastavlja glavni pretres, tokom kojeg bi, trebalo da se nastavi gledanje fotodokumentacije. Reč je o fotografijama koje su sačinili pripadnici MUP, nakon hapšenja optuženih, u februaru 2021. godine. Njih će, kako je planirano, kao i tokom jučerašnjeg dana, nastaviti da komentariše okrivljeni saradnik Srđan Lalić. Ove fotografije, sačinjene su u prostorijama Partizanogo stadiona u Humskoj ulici, koje su koristili optuženi, kao i u kući u Ritopeku, gde su prema optužnici, pripadnici grupe dovodili svoje žrtve i ubijali ih.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ih za sedam ubistava, otmice, nelegalno posedovanje oružja, nezakonitu trgovinu narkoticima, a pojedinima se na teret stavlja silovanje.

Nakon što Srđan Lalić bude završio sa komentarisanjem fotografija, biće saslušana ostala dvojica okrivljenih saradnika Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave