MURATAGIĆ OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA: Presuda za ubistvo vlasnika menjačnice u Zemunu

S. J. M.

28. 07. 2022. u 10:38 >> 19:09

BRANISLAV Muratagić osuđen je u Višem sudu u Beogradu prvostepenom presudom na 20 godina zatvora za teško ubistvo Dragana Pantelića, vlasnika menjačnice "Maps" u Zemunu 17. decembra 2019. godine.

МУРАТАГИЋ ОСУЂЕН НА 20 ГОДИНА ЗАТВОРА: Пресуда за убиство власника мењачнице у Земуну

Foto: P. Mitić

Njemu su, sudskom odlukom, oduzeta vozila "audi A4" i "smart", za koja sud smatra da ih je kupio tada opljačkanim parama, kao i oko 10.000 evra u različitim valutama i apoenima, koji su posle njegovog hapšenja pronađeni u torbici, "audiju" i u koverti u majčinom stanu. Sud mu je produžio i pritvor.

Njegova supruga, Georgina Muratagić, oslobođena je optužbe da mu je pomagala. Sud smatra da za nju nije dokazano da je imala dogovor sa suprugom i da je prikrivala tragove, perući mu odeću u mašini za veš.

Muratagić je optužen za teško ubistvo prilikom razbojničke krađe, kada je, kako se tvrdi, ušao naoružan u menjačnicu da je opljačka i tu je sa pet metaka upucao u noge Pantelića, udario ga pištoljem više puta po glavi i odneo sav novac. Čoveka je ostavio u nesvesti i on je usled krvarenja preminuo.

Sudija Ljudmila Miljković navela je da je nesporno utvrđeno da je Muratagić iznajmio "reno klio" i dan pre ubistva bio u blizini menjačnice nadgledajući je.

SPORNA VISINA KAZNE

PREMA zakonu, za teško ubistvo se može izreći kazna do 20 godina zatvora ili doživotna. U Višem sudu juče su mnogi smatrali da je dve decenije, na koliko je osuđen Muratagić, premalo.

- Sud ne može više da za teško ubistvo izrekne kazne od 25, 30, 35 ili 40 godina zatvora, već maksimalno 20 ili doživotnu robiju. Nije dobro što je ukinuta ta gradacija, jer evo u ovom slučaju 20 godina je malo, a doživotna mnogo. Adekvatna kazna bi bila 30 ili 35 godina, ali sa ovim novim propisom skoro je izbrisana razlika između ubistva, gde je kazna od pet do 15 godina, i teškog ubistva, za koje je 20 godina - kaže nam sagovornik iz suda.

- Takođe je bio parkiran u blizini i u vreme ubistva oko 20 časova, a bio je odsutan iz vozila od 19.50 do 20.10 časova. U tom "reno kliju" pronađeni su tragovi krvi na više mesta, a DNK veštačenje je utvrdilo da pripadaju ubijenom Panteliću. Optuženi je taj automobil vratio u rentakar agenciju opran i pun goriva 20. decembra. Dan ranije je kupio "audi" za 7.900 evra i "smart" za 2.250 evra - kazala je sudija Miljković.

Ona je navela da je optuženi ušao u menjačnicu, pucao više puta Panteliću u noge, a naneo mu je i povrede po glavi. Sud je imao u vidu da je Muratagić više puta osuđivan za razbojništva, da je ovo krivično delo počinio iz materijalnih motiva i da je ispoljio odsustvo obzira prema žrtvi.

TUŽILAŠTVO NAJAVILO ŽALBU

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu žaliće se na ovu presudu zbog visine izrečene kazne Muratagiću i oslobađanja njegove supruge. Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da se on osudi na doživotni zatvor, a Georgina na najmanje 10 godina.

Inače, kad je čula visinu kazne, Stanislava Pantelić, Draganova supruga, koja je sa deverom dolazila na sva suđenja, rasplakala se u sudnici. Potresena, nije bila u stanju da prokomentariše presudu. Takođe, u sudnici se rasplakala i Muratagićeva majka, Nada Jovčić. Ona je glasno plakala i nije mogla da se stiša, zbog čega je straža izvela iz sudnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)