NA PANTALONAMA NIJE BILO KRVI: Na suđenju Marjanoviću prikazane fotografije sa nasipa u Borči, odbrana zatražila novu rekonstrukciju događaja

Z. USKOKOVIĆ

04. 05. 2022. u 20:55

NA osam fotografija koje su u sredu prikazane u Višem sudu u Beogradu na suđenju Zoranu Marjanoviću vide se on, članovi porodice, ali i novinari u vreme kada je još trajala potraga za tada nestalom Jelenom Marjanović (33).

НА ПАНТАЛОНАМА НИЈЕ БИЛО КРВИ: На суђењу Марјановићу приказане фотографије са насипа у Борчи, одбрана затражила нову реконструкцију догађаја

Foto: Z. J. Mačak

Zabeleženo je da na Marjanovićevim pantalonama i patikama ima tragova blata, ali to se videlo i na gumama automobila, koje je zabeležio objektiv foto-aparata. Veštačenje je pokazalo da tragova krvi na odeći optuženog nema, a mišljenje obducenata je takvo da je počinilac zločina morao da ih ima.

Ni posle nastavka suđenja, na kome je došlo i do prepucavanja Marjanovićevih advokata i predsednice krivičnog veća, sudije Jelene Škulić, nije jasno ko je 2. aprila 2016. na nasipu Crvenka u Borči, oko 17 sati, sa više udaraca u potiljak usmrtio mladu ženu.

- Zahtevamo da se uradi rekonstrukcija događaja, kako bi se otklonila sumnja da li je Marjanović mogao da počini zločin, onako kako tvrdi tužilaštvo - izjavio je advokat Stefan Jokić, koji pored Nikole Dumnića, Veljka Delibašića i Aleksandra Zarića, brani optuženog. - Takođe, pozivamo da se sasluša i profesor Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta, čiji je Centar za forenziku veštačio odeću Zorana Marjanovića.

Sudija Škulić saopštila je da je prihvaćeno ispitivanje Keckarevića, koje će biti obavljeno 15. juna, dok će o rekonstrukciji zločina ovo krivično veće naknadno da odluči.

Prethodno se u sudnici broj 1 vodio pravi mali "rat" oko fotografija, koje je sudija Škulić zatražila da joj dostavi jedan medij.

- Vi nama niste rekli na koje okolnosti ste tražili ove fotografije. One su bile u medijima proteklih pet godina. Mi možemo da smatramo da vam je neko sugerisao da to uradite u ovom trenutku, kada je već završeno sa izvođenjem dokaza. Smatramo da postoji namera da se naš klijent osudi i zato tražimo rekonstrukciju, jer je reč o teškom ubistvu - objasnio je stav branilaca advokat Jokić.

Predsednica krivičnog veća odbacila je svaku sumnju da se ona "postavlja kao tužilac u ovom predmetu" i rekla je da je zatražila fotografije zbog "potpunog razjašnjenja činjeničnog stanja".

Da bi bolje video i objasnio fotografije, prvi put od kada traje suđenje, Marjanović je napustio optuženičku klupu i to da bi seo između svojih branilaca, na čijim monitorima je gledao slajdove. Pored njega, na ovih osam fotografija vidi se i njegov otac Vladimir, brat Miloš, novinari, ali i građani i komšije koji su došli da traže nestalu ženu. Utvrđeno je da je Zoran na sebi imao garderobu koju mu je iste večeri policija zaplenila i poslala na veštačenje. Pored toga, forenzički su testirane i patike sa tih fotografija, ali i druga obuća optuženog.

PROMENA TUŽIOCA - TREĆI PUT

OPTUŽNICU protiv Zorana Marjanovića odskora zastupa zamenik tužioca Nikola Uskoković. Ovo je treća izmena kada je reč o zastupniku tužbe. On je zamenio Jelenu Biorčević Cerović, koja je prešla u Apelaciono tužilaštvo. Ova zamenica višeg javnog tužioca je prethodno došla na mesto Ljubice Veselinović, koja je vodila i istragu protiv Marjanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju