OVE KAZNE NIMALO NISU BLAGE: Sudija Nikola Radanović o izrečenim presudama za ubistvo Nemanje Grčića

S. KOSTIĆ

14. 10. 2021. u 09:22

KAZNE izrečene Zoranu Dimiću (53) i Danijeli Đilasović (43), za ubistvo, odnosno pomaganje u ubistvu Nemanje Grčića (37) u privatnom pansionu u Vrdniku, nisu nimalo blage, čak su i visoke u odnosu na sudsku praksu.

ОВЕ КАЗНЕ НИМАЛО НИСУ БЛАГЕ: Судија Никола Радановић о изреченим пресудама за убиство Немање Грчића

Nemanja Grčić i Danijela Đilasović / Arhiva

Ovako sudija Nikola Radanović, koji je duže od godinu dana vodio glavni pretres protiv dvoje optuženih za ovaj zločin, komentariše izjave roditelja pokojnog Grčića, Jovana i Mire, da su njihova bivša snaja i Dimić dobili blage kazne.

Dve i po godine posle ubistva Grčića iz Beograda, sudsko veće Višeg suda u Sremskoj Mitrovici donelo je u utorak prvostepenu presudu, po kojoj je Subotičanin Dimić osuđen prvostepenom jedinstvenom kaznom na 20 godina, a Đilasovićeva iz Beograda, zbog krivičnog dela ubistvo u pomaganju, na kaznu u trajanju od osam godina.

Odmah nakon objavljivanja presude Nemanjini roditelji su rekli, da je, po njihovom mišljenju, Danijela bila organizator i da će se, nezadovoljni izrečenom presudom - žaliti.

Međutim, sudija Radanović objašnjava da je Dimić osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu.

- Za krivično delo ubistvo, za koje se teretio Dimić, predviđena je kazna do 15 godina, koliko mu je i izrečeno, dok se za drugo krivično delo, nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja, kazna kreće od dve do 12 godina, a on je osuđen na šest. Sud je imao u vidu da je on ranije bio osuđivan, zbog nasilja i oružja, a to je bila za njega otežavajuća okolnost. On nije mogao da dobije više od 20 godina zatvora, koliko mu je i izrečeno - kaže sudija Radanović.

Naš sagovornik objašnjava da je uvek razlika između izvršioca i pomagača, zato i kazne ne mogu da budu iste.

- Za krivično delo ubistvo u pomaganju, zaprećena je maksimalna kazna do 15 godina, Danijela je dobila osam. Njena olakšavajuća okolnost je da ranije nije bila osuđivana - navodi Radanović.

Obrazlažući presudu, sudija je rekao da nije prihvatio Danijelinu izjavu, da je živela u velikom strahu i da joj je život sa Nemanjom bio pakao. Ni Zoranovu izjavu da je samo hteo da zaplaši Nemanju, a ne da ga ubije, sudsko veće nije prihvatilo, jer kako je obrazloženo, u tom slučaju sigurno ne bi krenuo sa pištoljem i prigušivačem u Vrdnik.

PRVI METAK

DIMIĆ je tokom suđenja tvrdio da je u apartmanu došlo do fizičkog sukoba između njega i pokojnog Grčića, nakon što je njegov pištolj slučajno opalio. Međutim, sudskim veštačenjem utvrđeno je da Grčić nakon dobijenog prvog metka u prednju levu stranu grudnog koša nije bio u "stanju sukoba".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima