MOŽE OPET DA NAPADNE: Veštaci traže psihijatrijsko lečenje serijskog ubadača iz Niša

J. Ć.

08. 10. 2021. u 19:22

To što je svakog dana konzumirao alkohol, psihoaktivne supstance i tablete za smirenje nije razlog zbog kojeg su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu zatražili da se Vasiliju Jovanoviću (20), optuženom da je nožem izbo četvoricu Nišlija, izrekne mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Razlog tome je, kako su u petak objasnili pred Osnovnim sudom u Nišu, to što je zapravo reč o psihijatrijskom pacijentu.

МОЖЕ ОПЕТ ДА НАПАДНЕ: Вештаци траже психијатријско лечење серијског убадача из Ниша

Foto: Depositphotos

- Da nije popio nijednu tabletu, alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naš nalaz bi bio isti, a smatramo i da bi zatvor poremetio još više ovu mladu osobu - izričita je bila Svetlana Pajić Savić, predstavnik komisije veštaka SZB.

Psihijatrijsko veštačenje prethodno je obavila Anđelka Ilić i ustanovila je da je Vasilije bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela, što ne isključuje u potpunosti njegovu krivičnu odgovornost, zbog čega je osim kazne zatvora trebalo da mu se izrekne i mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Jovanovićeva odbrana je zatražila novo veštačenje, koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i koje je unelo obrt na današnje suđenje.

- Smatramo da je uračunljivost ispitanika bila potpuno isključena, jer pati od psihotičnog akutnog poremećaja sličnog šizofreniji. Karakterišu ga anksioznost, sumanute ideje, impulsivnost, audio i vizuelne perceptivne obmane što je dovoljno da ga učini potpuno nesposobnim da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima. S obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost da učini isto ili teže krivično delo, predlažemo meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi - kazala je Pajić Savić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!