ODBIJENA ŽALBA PJETRA ŠALJE: "Ujka" ostaje u pritvoru zbog zločina koje je počinio kao pripadnik OVK

Tanjug

24. 08. 2021. u 16:13

APELACIONO veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), uloženu na rešenje o kojim je odbijen zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ПЈЕТРА ШАЉЕ: Ујка остаје у притвору због злочина које је починио као припадник ОВК

Foto: Facebook

Šalja je optužen za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine i od aprila se nalazi u u pritvoru u Hagu.

Njegovi branioci su žalbom osporavali odluku kojom je odbijen njihov zahtev da se Šalji pritvor zameni kućnim pritvorom ili da se pusti na privremenu slobodu, kojom je 15. juna sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova potvrdio da Šalja mora da i dalje bude u pritvoru.

Šalja ostaje u pritvoru zbog postojanja rizika da će pobeći, ometati postupak ili počiniti nova krivična dela protiv onih oponenata pripadnicima OVK, uključujući svedoke tužilaštva i/ili potencijalne svedoke.

Foto: Facebook

Sudija za prethodni postupak je u toj odluci utvrdio da bi uz određene uslove bilo moguće otkloniti opasnost od Šaljinog bekstva, ali da oni ne bi u dovoljnoj meri umanjili rizike od ometanja postupka ili počinjenja novih krivičnih dela.

Sudsko veće je žalbu Šaljinih branilaca odbilo jer smatra da nije pokazala kako je sudija pogrešio.

Šalja je ranije negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, navodeći da mu se "one čine smešnim".

-Nisam pocinio bilo kakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv, rekao je Šalja.

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova, a mesec dana kasnije je izručen Hagu, gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

Optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAŽE DA ĆERKA JANA SVEDOČI: Nastavlja se suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene (FOTO)