EKSPLOZIJE NIJE BILO: Nastavljeno suđenje u ivanjičkom sudu o nesreći u preduzeću "Milan Blagojević"

V. I.

01. 07. 2021. u 17:07

U OSNOVNOM sudu u Ivanjici u petak je nastavljeno suđenje za tragediju u preduzeću “Milan Blagojević”, koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Na ročištu je nastavljeno unakrsno ispitivanje neposrednog svedoka ove nesreće Marka Mitrovića, bivšeg radnika u ovoj namenskoj fabrici.

ЕКСПЛОЗИЈЕ НИЈЕ БИЛО: Настављено суђење у ивањичком суду о несрећи у предузећу Милан Благојевић

Foto: V. I.

Da podsetimo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Na startu ročišta, direktor Milovanović postavio je više pitanja Mitroviću, koji je potvrdio da je lično Milovanović primao radnike prilikom zaposlenja, upoznavajući ih sa opasnim tehnologijama zastupljenim u procesima proizvodnje u fabrici. Svedok je potvrdio i da je nakon obuke od strane službe za zaštitu na radu, odnosno referenta, dobio i zaštitnu opremu. Na pitanje Milovanovića kako je došlo do same nesreće, odnosno požara, Mitrović je kazao:

Ignjatović i Milivojević mi nisu bili u vidokrugu, ali sam čuo da su sa elektro vozila spustili bure sa barutnim ostacima. Tada sam video bljesak, i onda sam pobegao na suprotna vrata i izleteo van magacina u kome sam merio barutne ostatke.

Prvi put tokom suđenja, svedok Mitrović je na pitanje optuženog Vladimira Lončarevića “da li je tragičnog dana došlo do požara ili eksplozije”, odgovorio:

- Ja nisam čuo nikakav pucanj, nije bilo eksplozije.

Foto: V. I.

Direktor Milovanović ga je potom upitao i da li mu je odelo bilo suvo prilikom izlaska iz magacina, odnosno da li se aktivirao protivpožarni aparat, a Mitrović je kazao da nije osetio vodu, ali da je čuo zvučni signal, poput sirene, koji je označio da se aparat aktivirao. Advokati, punomoćnici optuženih, naglasili su da se u nalazu veštaka napominje da se “sistem aktivirao, te da je ceo pogon bio mokar od vode”, što je u suprotnosti sa iskazom svedoka, koji su osporili.

Milovanović je prilikom postavljanja pitanja konstatovao i da su radnicima svakog ponedeljka predočavane mere zaštite na radu i naredbe, koje se, recimo, odnose posebno na to da se na elektro vozilima, tojest na priključnom vozilu ne može voziti više od jedne šarže ili jednog bureta barutnih ostataka, ali i načini na koje se rukuje ovim buradima, kao i na mestima gde ona mogu biti odlagana. Da su upoznati sa ovim naredbama, dodao je on, radnici su potvrđivali svojim potpisima.

Advokat Miloljub Jovičić, branilac okrivljenog Milovanovića rekao je nakon ročišta da je svedok Mitrović “do sada drugačije odgovarao na neka pitanja”, ili “nije odgovarao uopšte”.

Sada je i svedok potvrdio da je i sam Milovanović radnicima ukazivao na opasnosti sa kojima se mogu susresti na radu u proizvodnji, kao i da su zaposleni posedovali radna odela. Ono što moram da naglasim, pošto je o tome bilo reči, da su se veštaci izjasnili da ne postoji zaštitno odelo koje bi moglo radnike da zaštiti od takvog požara (zaštitna odela su samozapaljiva na 400 stepeni, a temperatura koju razvija požar ove vrste baruta je 2.300 stepeni), jednostavno to je naučna fantastika – zaključio je Jovičić.

Sa druge strane, advokat Vladimir Todorić, pravni zastupnik oštećenih kazao je da su prilikom prevoza barutnih ostataka korišćeni kartonski burići, koji su posle ove nesreće zamenjeni metalnim, i to sa ručkama. Pored toga, radnici su dobili i nova zaštitna odela.

- Prošlo je dve godine od početka suđenja. Ovo je složen i komplikovan proces i neizvesno je do kada će on trajati – rekao je Todorić.

Novo ročište, odnosno nastavak saslušanja svedoka Mitrovića, zakazano za 2. septembar tekuće godine.

Radnici ovog lučanskog preduzeća, kao i uvek do sada, na suđenje su ispratili direktora Milovanovića iz fabričkih pogona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)