ODUZIMANJE POENA BLAGA KAZNA ZA BAHATE VOZAČE: Damir Okanović o uzrocima i posledicama čestih saobraćajnih nesreća - Treba pooštriti kazne

J. D. Lj.

12. 08. 2022. u 11:00

MALOLETNI Stefan V., osumnjičen da je vozeći automobil marke "seat", brzinom većom od 100 kilometara na sat, prekjuče izazvao saobraćajnu nesreću u Boljevcima, u kojoj je poginuo vozač mopeda Joška T . (83), dok su još dve osobe povređene, biće priveden i saslušan pred nadležnim Odeljenjem za maloletnike.

ОДУЗИМАЊЕ ПОЕНА БЛАГА КАЗНА ЗА БАХАТЕ ВОЗАЧЕ: Дамир Окановић о узроцима и последицама честих саобраћајних несрећа - Треба пооштрити казне

Foto: Privatna arhiva/Tanjug

On je nakon nesreće izašao iz automobila i pobegao, ne pruživši pomoć unesrećenima. Međutim, kasno uveče se sam predao policiji, koja je prethodno, za njim raspisala potragu. Posle uviđaja, a potom i hapšenja maloletnika, nadležni su naložili dodatne analize i veštačenja.

Nezvanično, uzet je DNK sa volana kako bi se utvrdilo da li je automobil zaista vozio Stefan V. ili njegov drug M. J. (20) koji je zajedno sa njim bio u "seatu" i koji je tom prilikom prošao sa lakim povredama. Sumnja se čak da je, osim njih dvojice, u vozilu, bio još jedan mladić, čiji identitet je i dalje nepoznat. Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, veruje se da je vozač "seata", koji još nema punih 18 godina, vozio brzinom većom od dozvoljene, bez posedovanja vozačke dozvole, a sumnja se i pod dejstvom alkohola. To će, međutim, pokazati dodatna istraga i analize koje su juče naložene.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, za "Novodsti", kaže da je, zbog nesreća u kojima su učesnici sve češće bahati ili vozači pod dejstvom alkohola i narkotika, neophodno uraditi reformu bezbednosti u saobraćaju.

MOTOROM POVREDIO SAOBRAĆAJCA

SAMO dan posle nesreće u Boljevcima, u saobraćajnoj nesreći u Obrenovcu, povređen je saobraćajni policajac A. L. (26), na kojeg je velikom brzinom, naleteo motociklista, a potom pobegao. Nadležni za njim intenzivno tragaju, a prema informacijama iz obrenovačkog tužilaštva, navodno je vozio crni motocikl, bio obučen sav u crno i na glavi imao crnu kacigu.

Nesreća se dogodila oko 23 sata u Ulici zabranski put dok je policajac, zajedno sa koleginicom, stajao na ulici i kontrolisao saobraćaj. Motociklista se kretao iz pravca Save ka raskrsnici na kojoj je policajka pokušala da ga zaustavi. Ali, on je "proleteo", oborio A. L. i pobegao.

- Sistem bezbednosti saobraćaja je zreo za prelazak na viši nivo, jer mu je neophodna sveobuhvatna reforma - kaže Okanović. - To se ne može obezbediti samo kontrolom ili sankcionisanjem, već je neophodno uraditi i reformu bezbednosti puteva i vozila. Treba, pre svega, raditi na sagledavanju uzroka, a ne posledica sve češćih nesreća.

Okanović podseća i na nedavno predloženu odredbu da se za nasilničku i vožnju u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika, takvim vozačima trajno oduzima vozilo, kao i vozačka dozvola.

- Država bi trebalo da primeni najblaže sankcije kako bi nekoga vratila na kolosek. Ali, kada je reč o ekstremnim prekršajima ili "povratnicima", treba otići stepen više, jer novčane kazne ili izricanje kaznenih poena na njih ne utiče dovoljno.

Foto privatna arhiva

Saobraćajna nesreća dogodila se u Ulici Mira u Boljevcima, kada su se sudarili automobili "seat" i "fijat", a potom je od udarca, jedan od njih naleteo i usmrtio Jošku T., penzionisanog vozača GSP, koji je bio na mopedu. Sumnja se da su mladići, navodno, ukrali "seat" jednom meštaninu, koji živi u inostranstvu, ali je u sredu ujutru ostavio ključeve u vozilu, što su oni iskoristili da bi se "malo provozali". Prilikom vožnje, međutim, otpočeli su preticanje drugog vozila i izazvali udes u kojem je nastradao penzioner, koji je tog jutra, krenuo na pecanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024