VEŠTAČENJE OTKRIVA KO JE BIO ZA VOLANOM "GOLFA": Moguć obrt u sudskom postupku za nesreću u kojoj je nastradao Željko Ristić (19)

J. ĆOSIN

10. 08. 2022. u 07:30

PROCES za saobraćajnu nesreću u kojoj je 28. decembra 2019. nastradao Željko Ristić (19) iz sela Šainovac kod Doljevca, a koji se vodi pred niškim Višim sudom, mogao bi krenuti u drugom pravcu ukoliko veštačenje DNK tragova pokaže da je na mestu vozača sedela druga osoba, a ne Miodrag Perić (39), vozač doljevačke Hitne pomoći, koga Tužilaštvo tereti za smrt mladića.

ВЕШТАЧЕЊЕ ОТКРИВА КО ЈЕ БИО ЗА ВОЛАНОМ ГОЛФА: Могућ обрт у судском поступку за несрећу у којој је настрадао Жељко Ристић (19)

Mesto gde je nastradao Željko Ristić

Interesantno je da je upravo Tužilaštvo, čemu se pridružila i odbrana, nedavno podnelo zahtev sudu da se uradi veštačenje tragova uzetih sa vozila "golf 2", kojim je počinjeno krivično delo. Tačnije, sa volana, menjača, sedišta i brave, nakon što je optuženi uporno tvrdio da je u trenutku nesreće bio na mestu suvozača, jer je bio pijan. Perić se branio da nije bio u stanju da upravlja automobilom i da je u trenutku nesreće vozio M. D., njegov prijatelj.

Svedočeći pred krivičnim većem, M. D. je svojevremeno negirao ove tvrdnje, navodeći da je Perić vozio kobne noći, a da je on bio na mestu suvozača. Ispričao je i da nije video, odnosno da nije ni znao da su udarili Željka, koji je ubrzo podlegao povredama.

Prema optužnici, Periću se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći povređenom u saobraćajnoj nesreći. Kako je navelo Tužilaštvo, on je vozio u alkoholisanom stanju, brzinom od 70 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje 50. Rezultati testa pokazali su 2,27 promila alkohola u krvi. Usled neprilagođene brzine, kako piše u optužnici, vozilo je prešlo u suprotnu traku i udarilo pešaka, koji se kretao desnom stranom ulice.

Advokat odbrane Milan Petrović kaže da će na sledećem suđenju, koje je zakazano za kraj ovog meseca, biti izneti rezultati DNK tragova i da bi to moglo da dovede i do obrta u čitavom slučaju.

- DNK nalaz, koji smo dugo čekali, daje veoma interesantne tragove učesnika i onih koji su se nalazili u vozilu - kaže advokat Petrović.

- Na nekim mestima su nađeni neki tragovi onih osoba koje su tvrdile da su imale neku drugu ulogu u toj saobraćajnoj nesreći. Zato ćemo tražiti od suda da detaljno ispita ovaj forenzički nalaz. U skladu sa tim idemo ka potvrđivanju naše teze da čovek koji je optužen definitivno nije mogao biti vozač.

Željko Ristić je nastradao oko 23 časa, kad se vraćao sa posla. Nedugo pošto je izašao iz autobusa, na samo nekoliko metara od kuće pokosilo ga je vozilo. 

RODITELjI

ŽELjKOVI roditelji, majka Vesna i otac Dejan Ristić, kazali su da ih zanima jedino pravda i da će sud da utvrdi ko je bio za volanom kritične večeri.

- Sud će utvrditi ko nam je udario dete i nije stao da mu pomogne - očajni su roditelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024