VISOKA KAPIJA SKRIVA RASKOŠ: Istražuje se kako je srpska porodica u Francuskoj prevarama stekla bogatstvo

G. ČVOROVIĆ

03. 02. 2023. u 10:00

ČLANOVI srpske porodice, koji su uhapšeni u Francuskoj zbog krađa kriptovaluta i podmetanja falsifikovanih satova i nakita, živeli su na visokoj nozi, prenosi "Parizjen".

ВИСОКА КАПИЈА СКРИВА РАСКОШ: Истражује се како је српска породица у Француској преварама стекла богатство

Foto Ilustracija Tanjug

Oni su optuženi da su žrtvama svojih prevara uzimali milionske sume, a otkriveno je da su "poslovni" sastanci organizovani van Francuske. Četvoro članova ove familije iz pariskog predgrađa Vilmombl je pritvoreno, dok je prema navodima ovog lista, vođa "srpskog klana", star 72 godine, u bekstvu.

Porodica je, navodno, bila umešana u veliki "rip dil" u Francuskoj i Evropi. Ova vrsta prevara podrazumeva da žrtva najpre stekne poverenje. Zatim im se predlažu investicione transakcije, a onda ih opljačkaju za kriptovalute ili skupi nakit.

Konkretno, uhapšeni su se predstavljali kao bogati investitori, a imali su lažna imena kao što su Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn ili Ričard fon Štajn. Njihov pravi identitet navodi se samo kroz inicijal prezimena "S".

Sa žrtvama su se sastajali u luksuznim hotelima ili restoranima, van Francuske, a kada bi "posao" bio priveden kraju, tražili bi od njih da im pokažu račune na mobilnim telefonima, da se uvere da su solventni.

- Tada bi od njih tražili da otvore "digitalni novčanik". Zatim bi uspeli da ga isprazne, tako što bi dobili privatni ključ ili širfu za preuzimanje, nakon što bi izmislili neki razlog da bi manipulisali telefonom žrtve. Ovaj scenario je svaki put bio isti - piše francuski list.

Foto Vikipedija

Tehničke istrage o praćenju "blokčejna", odnosno javnog registra transakcija kriptoaktive, omogućile su francuskoj policiji da identifikuju počinioce. Istraga je, osim u Francuskoj, vođena i u Milanu.

"Parizjen" piše da je porodica živela lagodno. Njihova luksuzna kuća nalazi se u Vilmomblu, istočnom pariskom predgrađu, koje nije baš poznato po bogatstvu i glamuru, ali su oni svoj život očigledno uspeli da organizuju drugačije.

- Visoka kapija od kovanog gvožđa štitila je od radoznalih pogleda ljudi. I, što je u ovom kraju retkost, kamera je bila usmerena na svakoga ko bi se previše zainteresovao za ovo ogromno imanje. Sa ulice, kroz drveće, teško je videti raskošnu kuću, koja nam je opisana kao dvorac - piše "Parizjen", ističući da iza kapije puteljak vodi do fontane koja služi kao mali kružni tok u dvorištu ispred ulaza u rezidenciju.

UŽIVALI U POZNATIM BRENDOVIMA

KOMŠIJE ove porodice, sa kojima su francuski novinari razgovarali, kažu da je kamera na kapiji bila nedavno postavljena, ali raspolažu sa malo podataka o ovoj porodici, osim da su ponekad tu dolazili "veliki automobili". "Parizjen" citira i izvore bliske istrazi da je familija posedovala mnogo nekretnina, imala lep vozni park i pokazivala razne znakove bogatstva, iskazujući afinitete prema poznatim modnim brendovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere