PALA GRUPA SA VRAČARA, VREBALI ČAK I VUČIĆA: Detalji hapšenja 18 pripadnika kriminalne grupe - radili po nalozima Zvicera i Kašćelana

Z. USKOKOVIĆ / N. BIJELIĆ

12. 11. 2022. u 08:05

OPASNA kriminalna grupa, koju su predvodili Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski, smeštena je iza rešetaka.

ПАЛА ГРУПА СА ВРАЧАРА, ВРЕБАЛИ ЧАК И ВУЧИЋА: Детаљи хапшења 18 припадника криминалне групе - радили по налозима Звицера и Кашћелана

Nikola Vušović, Uroš Piperski, Luka Cerović, Foto Novosti/arhiva V. N./MUP

U velikoj akciji pripadnika MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kojom je koordiniralo Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), uhapšeno je 18 članova mafijaške ekipe "Vračarci", koja je radila po nalozima vođa "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Prema poslednjim saznanjima, oni su "nišanili" sam vrh države Srbije, odnosno predsednika Aleksandra Vučića, ali i njegovu decu.

Komentarišući jučerašnju akciju, predsednik Vučić je juče u Parizu izjavio:

- Ne znam sve detalje. Ti ljudi su vezani za pripreme i pokušaje ubistava i za poslove sa narkoticima. Reč je o ubicama koje su sladostrasno želele moju smrt, a neki čak i smrt moje dece. Sada postoje i nedvosmisleni dokazi prikupljeni preko aplikacije "Skaj", a koji se podudaraju sa iskazima svedoka okrivljenih na suđenju pripadnicima klana Veljka Belivuka.

Predsednik je dodao da su se na meti grupe Nikole Vušovića našli i mnogi drugi:

- I neke druge ljude su stavljali na listu. Sada za to imamo i dokaze.

Foto: V. N.

Vučić je naglasio da je njegova bezbednost manje važna od bezbednosti našeg naroda na KiM:

- Nije moja bezbednost ugrožena, nego bezbednost našeg naroda na KiM.

Inače, jučerašnjom akcijom velikog udara na mafiju rukovodio je lično ministar policije Bratislav Gašić. Na meti ove organizovane kriminalne grupe bili su i određeni državni funkcioneri, a u ovom trenutku osumnjičeni su za tri likvidacije i pet pokušaja teških ubistava. Oni su, prema saznanjima naših istražnih organa, organizovali i ubili Aleksandra Šarca u podzemnoj garaži Tržnog centra "Ušće", Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađu, ali i teško ranili advokata Arsenija Stefanovića na Bežanijskoj kosi.

Planirali da ubiju Vučića na Savskom trgu, Foto P. Milošević

Istovremeno za 11 njih, koji su bili juče van domašaja naših bezbednosnih službi, raspisana je potraga. Sumnja se da su oni na teritoriji Dominikanske Republike i u Španiji. Za Vušovića se sumnja da je u Dominikani, dok je Piperski uhapšen pre izvesnog vremena i u zatvoru je u Portugaliji. Jedan od njihovih najbližih pripadnika je i Dario Đorević, zvani Dekster, koji je u zatvoru u Beču.

Očekuje se da Piperski i Đorđević budu izručeni Srbiji, čim budu izdržali kazne u zemljama gde su uhapšeni. U toku je i Vušovićevo lociranje, a pored njega potraga je raspisana i za Nikolom Milekovićem, Nikolom Filipovićem (sin Bože Crnogorca), Milošem Pavlovićem, Radivojem Jovanovićem, Rašom Banom, Berancem Ivanom Biletićem, Jovicom Soviljom, Milošem Andrijevićem, Rajkom Topićem i Petrom Jevtićem.

Foto: Printskrin

Tužilaštvo za organizovani kriminal juče je saopštilo da je po njihovom nalogu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, SBPOK, UKP - PU za Grad Beograd, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije MUP Srbije, uz saradnju sa Evropolom, u ranim jutarnjim časovima uhapšeno 18 pripadnika organizovane kriminalne grupe, nazvane "Vračarci", koju predvode Vušović i Piperski i to: Luka Cerović (29), Nikola Kačarević (36), zatim I. B. (24), D. M. (33), N. B. (31), V. M. (44), N. M. (35), S. M. (35), A. M. (32), N. T. (52), M. T. (23), J. B. (25), Đ. K. (25), N. J. (34), A. N. (33), N. V.(25) i D. N. (35). Poslednji 18. član R. T. (32) uhapšen je na graničnom prelazu Vatin.

Kako je saopšteno, na teret im se stavljaju krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nekoliko teških ubistava. Oni će danas biti privedeni na saslušanje u Tužilaštvo. Tokom jučerašnjeg dana pretresano je više od 50 lokacija uključujući i više putničkih motornih vozila. Oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

Bratislav Gašić, Foto Tanjug

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa vršila krivična dela na teritoriji Beograda, i to po nalozima vođa "kavačkog klana" Zvicera i Kašćelana.

- U prethodnom periodu je nekoliko pripadnika ove grupe, koju su finansirali "kavčani" uhapšeno u inostranstvu - navodi se u saopštenju. - Ova grupa je bila predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Republici Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije.

Ova ekipa je osumnjičena ne samo za najteže zločine, već i za rasturanje narkotika, ali i reketiranje beogradskih i srpskih biznismena. Postoje dokazi da se oni kriju iza poslednjih napada i na frizerske salone, kada su ubacivani "topovski udari", a iza svega se krije iznuđivanje novca i pružanje navodne "zaštite" vlasnicima.

Foto: MUP Printskrin

NIKO JAČI OD DRŽAVE

Na pitanje da prokomentariše to što je Si-En-En još 2014. imao spremljen dokumentarac o njegovom ubistvu, a što je izneo Veljko Lalić, urednik "Nedeljnika", predsednik Vučić juče je rekao:

- Da vam kažem, svako od nas će da umre. I ja nisam neko ko baš može predugo. Pogledajte koliko je ovih raznih stručnjaka što misle da imaju pravo da ubijaju svakog koga hoće i misle da mogu. I misle da su jači od države. Niko nije jači od države, nema tog ubice i nema tih ubica. Ako se država svede na jednog čoveka, onda to i nije država. Država je ozbiljan sistem. Što se tiče želja i čestitki, fontana želja za ubice neće postojati kao program i emisija u Srbiji, neka to zaborave.

Foto: MUP Printskrin

CEROVIĆA TERETE ZA PODSTREKAVANjE NA IZNUDU

LUKA Cerović, za kojeg se tvrdi da je desna ruka Nikole Vušovića, posle tri godine bekstva, pošto je bio osumnjičen za podstrekavanje na iznudu, predao se 5. septembra ove godine. On je u pratnji advokata došao u beogradsku Palatu pravde, nakon čega mu je određen pritvor. Međutim, nedugo zatim, njemu je određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Ceroviću se na teret stavlja da je podstrekavao Marka T. (23), Iva B. (24) i Jovana B. (25) da od M. M. silom i pretnjama iznude 15.000 evra u oktobru 2019. godine. Tvrdi se da su žrtvu namamili da se nađe sa Markom T. ispred jednog restorana na Vračaru, zbog navodnog razgovora o proceduri za uvoz vozila. Kada je M. M., prema navodima Tužilaštva, svojim kolima stigao do restorana, u automobil su ušla trojica optuženih i uz pretnju replikom pištolja ga naterali da vozi i šumu u naselju Radiofar, gde su ga tukli rukama, nogama, replikom pištolja i granom, tražeći da im da zahtevani novac.

Istovremeno su ga, kako se dalje navodi, optužili da je sa još dvojicom prijatelja odgovoran za nestanak zlatnog lančića iz kuće J. Ž. pre šest godina.

Pošto im je oštećeni, iz straha za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, rekao da pristaje da im preda pomenutu sumu, skinuli su mu zlatni lanac s vrata i zadržali vozilo, dok im ne donese novac. Trojica optuženih su uhapšena nakon dva dana, prilikom primopredaje novca u restoranu na Vračaru.

TAŠNE ZNAK PREPOZNAVANjA

GOTOVO svi osumnjičeni za pripadnost ovoj, juče pohapšenoj kriminalnoj grupi, nosili su tašne poznatog brenda "Luj Viton" kao znak prepoznavanja. Iz nekog razloga to im je bio "imidž" i detalj kojeg su morali svi da se pridržavaju.

NAPAD NA ADVOKATA

BEOGRADSKI advokat Arsenije Stefanović (33), ranjen je 1. februara prošle godine oko 17 sati na parkingu u Ulici Milana Vujaklije na Bežanijskoj kosi. Kako je tada nezvanično saopšteno, on se u trenutku napada nalazio u društvu osobe koja je odranije poznata policiji, zbog čega se spekulisalo da on i nije bio meta.

U pravcu Stefanovića je ispaljeno nekoliko hitaca iz pištolja, od kojih ga je jedan pogodio u nogu. Ranjen se teturao oko sto metara, dok nije stigla Hitna pomoć. U međuvremenu je uspeo da košuljom podveže ranu.

* * * * * * * *

LALIĆ: KAČAREVIĆ NAMAMIO ŠARCA

SRĐAN Lalić, svedok okrivljeni u postupku koji se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi, u četvrtak nije nastavio sa svojim svedočenjem, pošto je Miljkovićev branilac, advokat Vladimir Petrović najpre tražio izuzeće dvojice zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji zastupaju optužnicu, a zatim svih čelnika kompletne tužilačke organizacije. Odluku o izuzećima trebalo bi da donese Državno veće tužilaštva, a sudija je nastavak procesa zakazala za 29. novembar, 1. i 2. decembar.

Ukoliko se donese odluka da se ne prihvati zahtev advokata, Lalić će nastaviti sa svedočenjem.

Foto: Printksrin

Pored onoga što se navodi u optužnici, Lalić je tokom dva dana suđenja pričao i o krivičnim delima koja nisu njom obuhvaćena. Tako je, između ostalog, govorio i o likvidaciji Aleksandra Šarca (na slici), na koga je pucano u garaži TC "Ušće", 17. oktobra 2020. Od zadobijenih povreda, preminuo je posle nekoliko dana. Za učešće u ovom zločinu, pored ostalih optužio je Nikolu Vušovića i Nikolu Kačarevića.

- Kad smo saznali da Šarac učestvuje u pripremi ubistva Belivuka i Miljkovića, onda smo mi počeli da planiramo njegovo - kazao je Lalić.

Foto: Fejsbuk

- Na sastanak u "Ušće" namamio ga je Kačarević, a Vušović je angažovao Lazara Ilića da ga ubije. Ponudio mu je 50.000 evra za to. To znam jer se Radoje Zvicer žalio da mu Vušović traži pare, jer nema da isplati pucača.

* * * * * * * *

DEKSTER DAO NALOG ZA SMRT ČAĐE?

VLASNIK poznatog beogradskog restorana, Dragan Ristić Čađo (na slici), ubijen je 10. septembra 2020. u Kaluđerici. Prema optužnici, kad je Ristić izašao svojim vozilom iz dvorišta, otpozadi ga je udario automobil. On je stao i izašao napolje, a vozač iza je otvorio vrata i u Ristića ispalio nekoliko metaka. Odatle je pobegao do Mirijeva.

Foto Fejsbuk

Trenutno se pred Višim sudom vodi postupak protiv Vuka Ursulova, kome se na teret stavlja da je počinio ovaj zločin. Prema nezvaničnim informacijama, nalog za ubistvo dao je Dario Đorđević Dekster. Međutim, Ursulov od početka negira krivicu. Na pretresu, održanom u novembru prošle godine, Ursulov je izjavio da je njegov automobil zloupotrebljen i da je "prevaren, nasamaren i namagarčen od strane Aleksandra Šarca".

On je naveo da je nekoliko dana pre ubistva sreo Šarca, kome je rekao da ima krš "mazdu", koju hoće da proda, a ovaj se ponudio da mu nađe kupca.

Foto Z. Jovanović

Tako je, kako je tvrdio, preko Šarca stupio u kontakt sa nekim Crnogorcem, koji je ispobao vozilo, ali da mu ga nije vratio kući, već ostavio u Mirijevu 10. septembra.

Tužilaštvo tvrdi da je tom "mazdom" Ursulov došao do Mirijeva, gde je parkirao, uzeo vozilo "pasat", njime otišao u Kaluđericu, ubio Čađu, vratio se do Mirijeva, gde je zapalio "pasat", a zatim "mazdom" otišao na Novi Beograd i sakrio je u garaži.

* * * * * * * *

HALABRINOVO TELO NAĐENO KOD SOPOTA

BEŽIVOTNO telo Aleksandra Halabrina (na slici) pronađeno je 16. maja 2020. zakopano u vikend-naselju Vis u mestu Parcani, nedaleko od Sopota. Na obdukciji je utvrđeno da je mladić ubijen hicima u glavu!

Foto privatna arhiva

Aleksandrovo telo, koje je bilo u improvizovanoj rupi na napuštenoj parceli, pronašao je meštanin, koji je čuvao koze. Njegov nestanak prijavila je njegova majka, i to još 20. marta. Jedan njegov rođak je ispričao da je tog dana trebalo da se sastane sa nekim osobama na Banjici.

- Tačnije, oko 15.30 otišao je da sačeka nekoga da ga "pokupi". Tako nam je ispričao. Tad je poslednji put viđen, i za porodicu je ostala misterija do kraja da li je uopšte do tog susreta došlo, da li se nekome zamerio i ko je i zbog čega svirepo ubio našeg Aleksandra - kazao je rođak.

Posle hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, počelo je da se šuška da oni stoje i iza Halabrinovog ubistva. Ovaj mladić bio je blizak sa Nenadom Alajbegovićem Alajbegom, jednim od vođa Partizanovih navijača, koji je nekoliko puta bio na meti nepoznatih napadača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (55)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)