IZJAVA POLICIJI ZBOG "BROMAZEPAMA": Mogu li građani da budu ispitani kao glumica Milena Božić?

J. D. Lj. - S. B.

07. 07. 2022. u 08:00

VEST da je policija u Kraljevu, krajem prošle nedelje, od glumice Milene Božić (28) u stanici uzela izjavu nakon što je kod nje pronađena jedna tableta "bromazepama", za koji, navodno, nije imala odgovarajući recept, šokirala je javnost i izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama.

ИЗЈАВА ПОЛИЦИЈИ ЗБОГ БРОМАЗЕПАМА: Могу ли грађани да буду испитани као глумица Милена Божић?

Milena Božić, Foto "Instagram"

Iako je, kako saznajemo, umetnici ostavljen rok od 30 dana da dostavi nalaz lekara da je joj je ovaj lek prepisan kao terapija, mnogi su se odmah uplašili da ne završe u policijskoj stanici, jer nije tajna da mnogo građana u svojoj mini-apoteci, koju nose sa sobom, ima bar jednu ovakvu ili sličnu tabletu za - "ne daj Bože".

Informacija o problemu mlade umetnice, poznate po ulogama u serijama "Klan" i "Vreme smrti", osvanula je kada ju je na društvenim mrežama objavio Vladan Slavković, iz organizacije A.N.F.I. teatar 2022, festivala u okviru kog je u Kraljevu igrana predstava "Ustav i prava građana", u kojoj nastupa i Milena Božić.

- Kraljevačka policija je uhapsila glumicu nakon predstave - stoji u Slavkovićevoj objavi.

- Posle konferencije za novinare, gde su se učesnici zahvalili na gostoprimstvu Kraljevu i festivalu, policija je presekla kolima put glumcima koji su išli na probu.

Ispretresali su ih i kod nje našli lek bez recepta i priveli je u stanicu. Reditelj i ja smo bili ispred i čekali da je puste...

Zbog privođenja Božićeve usijale su se društvene mreže, ali istovremeno i podelila mišljenja javnosti, pravnika, apotekara i doktora. I, dok jedni tvrde da je "bromazepam" opojna droga, drugi kažu da je reč "samo" o leku.

- Policija nije prekršila zakon zbog privođenja glumice kod koje je pronađen "bromazepam" - kažu iz Tužilaštva.

- Nije važno da li je reč o jednoj ili više tableta. Ista je stvar i kada se kod nekog nađe pola ili gram droge. Naš Krivični zakon, u članu 246 jasno navodi da se bez propratne dokumentacije, ne smeju posedovati ovakve tablete, jer one spadaju u psihoaktivne supstance. Ako se kod nekoga nađu, može mu se izreći novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Potvrda o oduzimanju leka, Foto Fejsbuk

Bivši sudija, sad advokat Krsto Bobot, to potvrđuje.

- "Bromazepam" se nalazi na listi psihoaktivnih supstanci, što je objavljeno i u "Službenom glasniku" - objašnjava Bobot. - Iako ga mnogi smatraju manje opasnim od "bensedina", jer navodno, ne stvara zavisnost, ipak se ne može nabaviti u slobodnoj prodaji u apotekama, već ga mora prepisati lekar. To je, možda, formalna stvar, ali dovoljno da znamo da za korišćenje i posedovanje ovakvog leka mora postojati sada već uobičajeni elektronski recept, odnosno dokaz, koji istražni organi uvek mogu proveriti. U konkretnom slučaju, mislim da se otišlo predaleko i ako se utvrdi eventualna krivica glumice, da se problem može rešiti oportunitetom, odnosno da kaznu plati novčano ili društveno-korisnim radom.

Farmaceuti objašnjavaju da je "bromazepam" lek iz grupe takozvanih anksiolitika i služi za lečenje stanja uznemirenosti, za srčane bolesnike, za one koji imaju visok krvni pritisak, a ima upotrebu i u ginekologiji. Lek može da izda specijalista psihijatar, kardiolog, ali i doktor opšte prakse.

- "Bromazepam" nije opojna droga, jer one se ne izdaju u apotekama i na recept. U apotekama se vodi posebna knjiga izdavanja tih lekova, što policija može da iskontroliše.

"Bromazepam" se, kao i većina lekova, izdaje u apoteci putem elektronskog recepta.

Pacijent bez ikakvog dokumenta kao dokaza, naročito hronični bolesnici, moraju da ga nose svuda sa sobom i uzimaju terapiju u određeno vreme - kažu farmaceuti.

Foto Fejsbuk

GLUMICA U INOSTRANSTVU

MILENA Božić javila se juče SMS porukom našoj redakciji. Rekla je kratko da je trenutno u inostranstvu i da ne želi da komentariše nemili događaj.

U GEPEKU 56.400 TABLETA

KRALjEVAČKA policija uhapsila je D. M. (40) iz Zubinog Potoka zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Policija je u Bogutovcu kod Kraljeva, u gepeku automobila "folksvagen", kojim je upravljao osumnjičeni, pronašla 56.400 tableta sa liste psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, bez prateće dokumentacije. Pronađene tablete i vozilo su uz potvrdu oduzeti, a osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

UHAPŠEN DOKTOR I KOZMETIČAR ORDINACIJE BEOMEDIKUS BEOGRAD: Pacijentu lečili stopalo, pa napravili teški deformitet (FOTO)