TOMISLAV RADOVANOVIĆ: Formirana je paralelna struktura u MUP u vreme Stefanovića zbog prisluškivanja "Vučića" i "Jovanjice"

Novosti online

08. 10. 2021. u 18:07

TOMISLAV Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije gostovao je na TV Prva i govorio o slučaju "Jovanjica".

ТОМИСЛАВ РАДОВАНОВИЋ: Формирана је паралелна структура у МУП у време Стефановића због прислушкивања Вучића и Јовањице

Foto: Printskrin TV Prva

- Saznanja koja imam je da su Dijana Hrkalović i ostali odbili poligraf. Direktor policije je bio na poligrafu, ali nemam informaciju da li je ili nije prošao poligraf. - rekao je on.

On je potvrdio pisanja "Novosti" da su nekadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić odbili su da budu ispitani na poligrafu, što se u policiji tumači da je pomenuta trojka od ranije imala takav dogovor sa bivšim rukovodstvom MUP-a i da su zbog toga odbili detektor laži.

Foto: Printskrin TV Prva

Slučaj "Jovanjica" je bio "plan B" grupe u MUP-u koja je bila paralelna struktura u MUP, sa precizno odabranih ljudima. Ti ljudi su imali organizovanu mrežu sa tajkunima i kriminalcima.

- Ja slučaj Jovanjica ne mogu da odvojim od afere prisluškivanja perdsednika Vučića. Jovanjica je plan B  organizovane grupe. Ubeđen sam i tvrdim da u MUP je formirana jedna paralelna struktura sa precizno odabranim ljudima, sa ljudima koji su uspostavili svoju obaveštajnu mrežu kod finansijskih moćnika, tajkuna. Kako kod organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Beograda, a i na teritoriji Srbije sa ciljem stvaranja jedne obaveštajne mreže, a cilj je bio prikupljanje podataka o predsedniku Vučiću i užim članovima ljegove porodice.

Radovanović je objasnio da je prisluškivanje predsednika bio plan A ove paralelne strukture u MUP, ali da nije uspeo, te da su onda morali da pokrenu plan "B".

- Prvim pokušajem, odnosno planom A, nisu mogli da diskredituju predsednika, već su pokušali planom B na taj način što su pokušali u vezu da dovedu u vezu Koluviju sa predsednikom republike, odnosno sa njegovim bratom.

Malverzacije sa Koluvijinim telefonom

Radovanović kaže da je 13.11. došlo do hapšenja Koluvije, a naredba za veštačenje njegovog telefona izdata nekih 7 dana nakon hapšenja.

- Ono što je bitno, a odstupa od standarda forenzike je to da je naredba za veštačenje telefona osumnjičenog Koluvije izdata 20.11. Dakle, sedam dana nakon hapšenja. Tek nakon 29 dana prvi put telefoni su dostavljeni službi za specijalne istražne metode. Ono što je isto jako bitno, a o čemu postoje zapisi je to da su ambalaže u kojoj su dostavljeni telefoni bila potpuno oštećena i potvrđeno je da se vršila manipulacija telefonom. Ove činjenice su dokumentovane - objasnio je on i dodao da je je veštačenje telefona rađeno u četiri navrata i da su tom prilikom menjane ambalaže.

- Težište je bilo pronaći u imeniku telefon predsednika Republike i njegovog brata. Ništa nije pronađeno u telefonima.

Dušan Mitić je pozivao Koluviju da lažno optuži Andreja Vučića, posredna su saznanja Radovanovića, a Koluvijin telefon je prisluškivan. Na pitanje da li je u tu svrhu zloupotrebljen Koluvijin telefon Radovanović je potvrdio te sumnje.

- Sa sigurnošću mogu da tvrdim da da.

"Sve se dešava dok je Stefanović bio na čelu MUP"

- Sve je rađeno sa ciljem da se formira obaveštajna mreža da se prikupe podaci po predsedniku republike, o njegovoj porodici i stvaranje jedne obaveštajne mreže koja uključuje i organizovane kriminalne grupe na teritoriji grada Beograda i određene finansijere. Sa sigurnošću mogu da kažem da su imali podršku jedne obaveštajne zapadne službe.

- Postoji logistička podrška i jedne zapadne obaveštajne službe - rekao je Radovanović i dodao da su paralelne strukture formirane za vreme ministra Nebojše Stefanovića.

- Prelomna tačka bila je put ministra Stefanovića u SAD zbog slučaja Gvantanamo. Inicijativa za taj put je bio predmet Gvantanamo. Predmet Gvantanamo je predmet koji podrazumeva integraciju dva lica iz zatvora Gvantanamo - rekao je Radovanović.

On je tada stupio u direktan kontakt sa američkim obaveštajcima. Tim sastancima je prisustvovao Radovanović lično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!