ZAVERA ĆUTANJA ŠTITILA MANIPULATORA: Nije bilo reakcije ni u Petnici, ni u radnji koja je izrađivala fotografije nagih učenica

B. P. - M. M.

29. 06. 2021. u 21:59

Policija je nastavila pretres stana u Valjevu koji koristi Branislav Savić (65), koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje devojaka u istraživačkoj stanici Petnica. Nađen je veliki broj fotografija nagih učenica.

ЗАВЕРА ЋУТАЊА ШТИТИЛА МАНИПУЛАТОРА: Није било реакције ни у Петници, ни у радњи која је израђивала фотографије нагих ученица

Istraživačka stanica Petnica kraj Valjeva / Foto D. Milovanović

- Policijski inspektori su isleđivali mnoge slučajeve, ali ovaj je naročito težak, jer se sve dešavalo mladim polaznicama seminara, od kojih su mnoge bile maloletne, u eminentnoj ustanovi koja uživa veliki ugled - kaže izvor "Novosti". - Još teže je što je poverenje tih mladih ljudi jedan od zaposlenih u Petnici iskorišćavao zarad svojih najnižih poriva, a uz to rukovodstvo ustanove, koje je za to u međuvremenu saznalo, nije reagovalo kako treba. Čudi i zašto u fotografskoj radnji u kojoj su izradili slike sa eksplicitnim sadržajem nisu reagovali i sve prijavili policiji.

Zaplenjen je i privatni kompjuter koji je Savić koristio u istraživačkoj stanici, sve do 2017. godine, kada je s njim raskinut ugovor o radu, da bi se utvrdilo ima li na hard-disku još fotografija i materijala značajnih za dalju istragu, odnosno formiranje krivičnog predmeta. Savić je u ovoj ustanovi radio od osnivanja, prvo kao voditelj programa astronomije, a potom je uređivao "Petničke sveske".

- Upravo uredničku funkciju koristio je, po svemu sudeći, kao sredstvo da mlade polaznice seminara nagovori da pristanu da ih fotografiše gole, mnoge i u eksplicitnim pozama, često ih prethodno i opijajući vinom i žestokim pićima - kaže naš izvor. - One koje bi se tome opirale, ucenio je da im radovi neće biti objavljeni u "Petničkim sveskama", periodičnom časopisu ustanove. Umeo je vešto da manipuliše svojim položajem, o čemu se dugo, dok mnoge njegove žrtve najzad nisu progovorile javno, uglavnom šuškalo u petničkim kuloarima. U nekoliko slučajeva, saznajemo, devojke je na fotografisanje bez odeće primorao čak i fizički.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)