KAVČANIMA UKRADEN KOKAIN: Krađa belog praha vrednog dva miliona evra rezultirala otmicom i ubistvom

Novosti online

20. 06. 2021. u 07:35

KAVAČKI kriminalni klan i u Sloveniji je pokraden - 26. oktobra 2019. godine iz kuće u kojoj su krili skupoceni beli prah, nestao je kokain vredan dva miliona evra.

КАВЧАНИМА УКРАДЕН КОКАИН: Крађа белог праха вредног два милиона евра резултирала отмицом и убиством

Veljko Belivuk i Radoje Zvicer

O tom skrovištu brinuo je navodno tridesetčetvorogodišnji Drejc Kovač iz Kranja.

Krađa kokaina rezultirala je otmicom i ubistvom, zbog čega su uhapšeni jedan od vođa slovenačkih kavčana - Klemen Kadivec (31), iz Ljubljane, i njegova ekipa.

U dokumentima slovenačke policije piše da je Kadivec čiji su Skaj nadimci bili Tom Ford i Sandman i ostali članovi te kriminalne organizacije, za krađu milionski vrednog kokaina okrivili Žarka Tešanovića i ekipu povezanu sa njim.

Kadivec, Bojan Stanojević i Dragan Čikojević uhapšeni su ranije u Kopru, zbog sumnje da su planirali i organizovali otmicu Tešanovića i ubistvo Danijela Božića.

Slovenačku ćeliju kavačkog kriminalnog klana istražitelji sumnjiče za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, i krijumčarenje više miliona evra zarađenih prodajom droge.

U spisima slovenačkih istražitelja piše da su se Kadivec i srpski državljanin Filip Vrzić (36), pre avgusta 2018. godine dogovorili da formiraju ćeliju kavačkog klana kojoj bi baza bila u Sloveniji.

Navodno, Vrziću je tada Podgoričanin Milan Vujotić (39) odobrio da u Sloveniji stvori organizovanu kriminalnu grupu.

Vujotić je prošle sedmice demantovao navode slovenačkih istražitelja koji ga sumnjiče da je za tu grupu nabavljao velike količine kokaina i naređivao da nelegalno prenose milione evra u kešu u Srbiju. Taj Podgoričanin, koji je u bekstvu, u pismu poslatom “Vijestima” napisao je da ne zna ko je Vrzić i da nikakve veze nema ni sa jednim krivičnim delom koje se navodi u dokumentima slovenačke policije...

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podneli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Skaj aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

Prema tvrdnjama istražitelja, osim Kadiveca i Kovača, u toj organizovanoj kriminalnoj grupi su slovenački državljani Blaž Kadivec (26), Danijel Mišljenović (32), Armin Beganović (22), Stojan Babić (40), Luka Bevc (35), Željko Hrkalović (44), Elvis Kolenović (31), Ivica Krivošija (36), Alen Bajc (32), Nenad Tabaković (51), Luka Arapović (36), Dejan Marjanović (34), Dejan Pejoski (39), Mladen Samardžija (31), Ana Marija Mandić (26), David Filip Brzović (29), Uroš Inglič (38) i Kosta Tabaković (46).

Državljanin Srbije, koji je navodno i formirao ćeliju kavačkog klana u Sloveniji, u toj kriminalnoj grupi imao je i sunarodnike - Miloša Miljkovića (36), Srđana Petrovića (51), Slavka Tešića (39), Dalibora Kožula (38),

Radoslava Tepavca (41), Slađana Petrovića (41), Miloša Joksimovića (36), Aleksandra Nikolića (38), Dalibora Nikolića (36), Danka Vukojevića (34) i Marka Plavšića (32).

Njihovi saradnici, kuriri, dobavljači i izvršioci kriminalnih poslova iz Bosne i Hercegovine su, Mario Budimir (35), Igor Popović (51), Radenko Vučenović (43), Dragan Todorovic (53), Slađan Karimović (35), Vasilije Babić (51), Darko Podraščanin (36) i Mišo Krčić (32), a iz Hrvatske Marko Škrebec (29), Nika Škrebec (25), Hrvoje Krstanović (33), Josip Skoko (36) i Saša Bastalić (53).

Osim Vujotića, policija Slovenije tvrdi da je u tamošnjoj ćeliji kavačkog kriminalnog klana bio i tridesetsedmogodišnji Podgoričanin, nastanjen u Beogradu, Marko Radoman. U toj grupi je, piše u krivičnoj prijavi, i makedonski državljanin Ivica Stojoski (31).

Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. godine, do maja 2021. godine, počinili više desetina krivičnih dela vezanih za šverc droge, oružja, novca...

Objašnjavaju da je Vrzić pre avgusta 2018. godine Kadivecu predložio da u Sloveniji formiraju deo kavačkog klana, obećavši mu da će mu, preko svojih poznanstava sa vođama tog klana, obezbjeđivati velike količine kokaina iz Španije.

U dokumentu u koje “Vijesti” imaju uvid, piše da ih je Vujotić u decembru 2018. godine prvi put snabdeo kokainom, a da je tu isporuku, koja je iz španskog letovališta Ljoret del Mar stigla u Sloveniju, nadgledao šef te grupe Filip Vrzić, zvani Drug i 10NO.

Objašnjeno je da je nakon toga naloge za dalji transport davao Klemen Kadivec.

Slovenačka policija objašnjava da je prikupila dokaze protiv pripadnika te kriminalne grupe klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama, među kojima je bila i tajna operacija trgovine droge.

Među mnogobrojnim dokazima navodno su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK sa svih oduzetih predmeta.

Slovenačka policija u toj istrazi sarađivala je sa kolegama iz Norveške, Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.

Prema spisima, specijalni tužioci ih sumnjiče da su švercovali drogu i oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima