IZMENE Zakona o porezu na dohodak građana odgovaraju velikoj većini frilensera, smatraju u Udruženju frilensera i preduzetnika Srbije i navode da je zahtev dela frilensera koji protestuju nepromišljen ili mnogo lošiji od predloga vlade za rešavanje pitanja naplate poreza.

Saša

09.04.2021. 20:51

Zakon koji reguliše prihode i rad frilensera, na način kako se taj rad realizuje poslednjih dve tri godine, bukvalno ne postoji. Država je frilensere prepoznala sada, sa zadrškom, a para u budžetu baš sada nema jer je privredna aktivnost ograničena zbog kovida. Bez želje da nekog zastupam i branim, činjenica je da Ustavom nije dozvoljena retroaktivnost, pa ako nije postojao adekvatan zakon, prema kojem su frilenseri dužni da kao privredni subjekti podnesu prijavu na registraciju i dobiju rešenje o porezivanju, ne može se proizvoljno određivati porez retroaktivno, kako kome padne na pamet. Tu je država zakasnila i zakazala. Nije bitno ni to da li većini odgovara ovaj predloženi model zakona o porezu. Porez se utvrđuje na osnovu zakona i na bazi pravičnosti i proporcionalnosti dobiti bez tendencije reketiranja građana.

Milan

10.04.2021. 10:29

Moras biti cudan covek da promenis krajem 2019 los zakon koji se 20 godina nije upotrebljavao samo da mozes od svoje omladine napraviti duznicko roblje, da trazis od njih da placaju stavke 5 godina unazad na koje nemaju prava (PIo i zdravstveno), da pregovaras sa njima kao na buvljaku, da im otmes udruzenje i pregovaras sam sa sobom, da im 6 meseci unistavas zivote psihicki da im ne das predlog sta ih ceka u buducnosti... Ne znam ko je sve ovo osmislio, ali da sam na vlasti brzo bi ga se resio jer je suvise mnogo otudjen od naroda i nije dobro ga imati u svojim redovima.

petar

10.04.2021. 22:54

Ne znam kako misle da naplate PIO bez upisanja staza. To je protivustavno? A kako retroaktivno zdravstveno za zadnjih 5 god ?!? Al ce advokati da se namlate para, a drzavi opet prazan budzet ostaje.