VELIKE KOMPANIJE U SLUŽBI NAPRETKA DOMAĆE PRIVREDE

A. E.

25. 12. 2020. u 12:38

GODINA u kojoj se čitav svet suočio sa pandemijom korona virusa približava se kraju. Pored globalne zdravstvene krize, čini se da ona druga, ekonomska kriza preti da izazove dublje posledice, posebno po određene sektore poput ugostiteljskog i turističkog.

ВЕЛИКЕ КОМПАНИЈЕ У СЛУЖБИ НАПРЕТКА ДОМАЋЕ ПРИВРЕДЕ

Foto: Depositphotos

Kada se na kraju ove godine sumiraju svi parametri, ekonomske prognoze za narednu godinu za našu zemlju možda i nisu tako loše. Prvo, velike kompanije ove godine su pokazale da je moguće brzo reorganizovati poslovanje i proizvodnju, uslove rada prilagoditi pandemiji korona virusa, a sa druge strane ostvariti korigovane biznis planove. Pomoć koja je ove godine stigla od države označena je kao i više nego dobar potez, a saradnja privrede i države, možda više nego ikad dobila na značaju. Jer, država je jasno stavila do znanja da je pouzdan partner privredi i u kriznim situacijama i to se vidi kroz donet set mera i spremnost na pružanje podrške. Samo u ovoj godini, za podršku privredi, očuvanje likvidnosti i podsticanje zapošljavanja izdvojeno je 160 milijardi dinara.

Drugo, velike kompanije i sistemi  su i te kako značajni za domaću privredu i njen razvoj, a to se vidi kroz podatke i cifre koliko zaposlenih imaju i podržavaju u lancu vrednosti, kroz plaćene poreze i doprinose koje izmiruju ka državi.  Primera radi, za većinu stanovništva, pri pomenu kompanije Coca-Cola, obično se prvo pomisli na kompaniju sa sedištem u Sjedinjenim Američkim državama. Malo je poznato da je Coca-Cola u suštini domaća kompanija jer zapošljava domaću radnu snagu, ostvaruje prihod na domaćem tržištu, ali isto tako podržava zapošljavanje, zarade i poreski prihod u celoj ekonomiji, kroz kupovinu robe i usluga od raznih dobavljača i prodajom svojih proizvoda kroz razgranatu distributivnu mrežu. Koliko ovaj sistem znači za razvoj srpske privrede govori i podatak da ceo Coca-Cola sistem u Srbiji, domaćoj ekonomiji doprinosi sa 291 milionom evra dodate vrednosti, što je 0,6% BDP-a. U srpski budžet uplaćuje 16 miliona evra direktnih poreskih prihoda, a podržava čak 159 miliona evra poreza u celokupnom lancu vrednosti sistema, što iznosi 0,9% ukupnog poreskog prihoda u zemlji. Pored 1700 ljudi koje direktno zapošljava, ova kompanija  podržava još 14 400 radnih mesta u drugim sektorima privrede. Na primeru ove kompanije vidi se značaj velikih sistema, a njih u Srbiji ima još.

Podrška privredi od strane države ni u narednoj godini neće izostati. Tome u prilog idu i najave zvaničnika da će ona u 2021. biti realizovana u tri pravca: ka investicijama, unapređenju poslovne infrastrukture i razvoju preduzetništva. Uz pažljivo osluškivanje i prilagođavanje poslovanja na domaćem tržištu i realizaciju novih poslovnih aktivnosti i razvojnih planova od strane velikih kompanija, čini se da je moguće ostvariti napredak u narednoj, 2021. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)