GUVERNERKA NBS NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGESU: "Cilj je da se podrže države, građani i privreda"

B.Caranović

20. 11. 2020. u 15:18

GUVERNER Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković učestvovala je danas putem video-konferencije na 30. Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu u organizaciji Evropske finansijske grupe.

ГУВЕРНЕРКА НБС НА ЕВРОПСКОМ БАНКАРСКОМ КОНГЕСУ:  Циљ је да се подрже државе, грађани и привреда

Foto: Tanjug

U pitanju je jedan od najuticajnijih kongresa u oblasti bankarstva i finansija u Evropi. Tema ovogodišnjeg bila je "Putem novog, održivog modela privrednog rasta".

Učesnici su u okviru tri sesije analizirali i diskutovali o ulozi finansija, novom modelu privrednog rasta i njegovim mikro i makro posledicama, kao i klimatskim promenama u pogledu uloge monetarne politike i fiskalne i finansijske stabilnosti.

Prema rečima Jorgovanke Tabaković,  cilj je da se podrže države, građani i privreda, da očuvaju uslovi za održive modele rasta, jer su oni osnov očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta.

-Zahvaljujući jednom od najizdašnijih i najbrže donetih ekonomskih paketa međzemljama u razvoju, u Srbiji smo uspeli da ograničimo negativne efekte krize, da sačuvamo proizvodne kapacitet i radna mesta, i omogućimo pun oporavak već sledeće godine – rekla je guvernerka.

I u pogledu inovacija Srbija je spremna i ume da pravi velike korake. Doneta je strategija digitalizacije, sektor za informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji ubrzano raste, što potvrđuje i podatak da je nivo izvoza ovih usluga u 2019. bio za blizu 400 odsto viši nego 2012. godine, a njihovo učešće u ukupnom izvozu usluga u tom periodu povećano je sa oko 12 na oko 21 procenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!