„ČAK 35 ODSTO VEĆA IZDVAJANJA ZA KAPITALNE INVESTICIJE“ Mali: Budžet za razvoj Srbije – jedina tačka sednice Vlade

S. B.

20. 11. 2020. u 11:49

MINISTAR finansija Siniša Mali istakao je da će jedina tačka dnevnog reda sednice Vlade Republike Srbije, koja će biti održana danas, biti usvajanje budžeta za 2021. godinu, koji je prevashodno razvojni i predviđa za čak 35 odsto veća izdvajanja za kapitalne investicije.

„ЧАК 35 ОДСТО ВЕЋА ИЗДВАЈАЊА ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ“ Мали: Буџет за развој Србије – једина тачка седнице Владе

Siniša Mali

-Budžet je prevashodno usmeren ka razvoju. I pored pandemije virusa Kovid - 19, najveće ekonomske krize koja je pogodila ceo svet, mi želimo da gradimo auto-puteve, mostove, da rehabilitujemo železnicu. Plan je da uložimo nikada veći novac. Zato je budžetom za narednu godinu izdvojeno 274 milijarde za kapitalne projekte- rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

On je naglasio da se svaki dinar koji se uštedi ili zaradi ulaže u investicije, ali da se radi i na poboljšanju životnog standarda građana.

-Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto, plate za 5 odsto u zdravstvenom sektoru, odnosno 3,5 odsto za druge zaposlene u javnom sektoru. I za njih će od 1. aprila ukupno povećanje biti 5 odsto. Takođe, biće veća minimalna zarada za 6 odsto, a smanjuje se i opterećenje na zarade - objasnio je ministar.

Naveo je da se očekuje da budžet za 2021. godinu tokom dana bude prosleđen u Skupštinu Republike Srbije, posle čega sledi rok od 15 dana, u okviru kojeg poslanici daju predloge, a potom se ulazi u skupštinsku raspravu.

Mali je istakao da je ulaganje u kapitalne projekte osnov za rast BDP-a, a projektovano je da će sledeće godine biti šest odsto.

-I pored najveće krize, prema projekciji Srbija će imati najmanji pad u Evropi. To kažu i Međunarodni monetarni fond i Evropska komisija. To se oslikava i u budžetu za 2021, a takve su projekcije i za 2022. godinu. Mi smo broj jedan, a iza nas je Litvanija - objasnio je on.

On je dodao da smo prvi jer smo na vreme sproveli neophodne teške reforme, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, 2014. godine, kada je bio predsednik Vlade Republike Srbije.

-Ne zaboravite da smo imali fiskalnu konsolidaciju, smanjenje plata i penzija, novi Zakon o radu. Rezultat tih teških mera bila je stabilizacija, ali i vraćanje starih preskupih dugova koji su nam ostavljeni. Posledica je i činjenica da smo u poslednje četiri godine imali suficit u budžetu. Štedeli smo četiri godine i na neki način spremno smo dočekali ovu krizu, u kojoj smo mogli da izdvojimo 5,8 milijardi evra za mere ekonomske pomoći - istakao je Mali.

Mali je rekao da se nastavlja borba protiv sive ekonomije, zbog čega je treći put zaredom organizovana igra "Uzmi račun i pobedi", čije će prvo izvlačenje biti sutra.

-Radimo na podizanju svesti građana, da kada nešto kupuju uzimaju fiskalne račune. Od tog novca mi finansiramo život - gradimo bolnice, škole, auto-puteve, kupujemo lekove. Ako ne uzmemo račun, onda lažemo i varamo sebe, jer ako se računi ne izdaju reč je o nelegalnoj dobiti koja ostaje prodavcu. U tom slučaju gube građani - objasnio je ministar.

Ministar finansija se osvrnuo i na program "Moja prva plata", i istakao da se prijavilo 10.000 preduzeća, od kojih 8.000 ispunjava uslove po javnom pozivu, kao i da se za prvi posao javilo oko 17.000 mladih.

-U toku su intervjui, a prema mojim saznanjima oko 5.000 tek svršenih srednjoškolaca ili onih koji su završili fakultete već je angažovano. Na taj način oni će posle devet meseci uspeti ili da ostanu kod poslodavca koji ih je angažovao, ili će u svojoj biografiji imati upisano prvo radno iskustvo, do kog se inače teško dolazi - rekao je Mali i dodao da je za taj projekat država izdvojila dve milijarde dinara.

Ministar je podsetio da je za prvih devet meseci priliv stranih direktnih investicija bio 1,9 milijardi evra.

-Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada mi smo uspeli da privučemo 60 odsto investicija na celom Zapadnom Balkanu. Mi smo lokomotiva razvoja regiona i zato nam je važna inicijativa - mini šengen. Što je brži protok ljudi, robe, usluga, najveću korist imaćemo upravo mi, kao najuspešnija, najdominantnija ekonomija - rekao je on.

Mali je naveo da će javni dug u odnosu na BDP ostati na nivou ispod 60 odsto, kao i da držimo makroekonomsku stabilnost.

-Potpuno se promenila percepcija naše zemlje. Našli smo način da reagujemo na krizu, preuzeli smo na sebe najveći teret i pokazali smo da smo stabilan, pouzdan partner i građanima i investitorima. Atraktivnost naše zemlje raste iz dana u dan - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri