OHRABRUJUĆ PODATAK: Izvoz Srbije skoro na nivou kao pre pandemije

B. Ca.

18. 11. 2020. u 18:47

PREMA novom izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije Srbije, izvoz Srbije gotovo je dostigao nivo pre pandemije.

ОХРАБРУЈУЋ ПОДАТАК: Извоз Србије скоро на нивоу као пре пандемије

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kako u NBS naglašavaju, tome je doprineo oporavak izvoza auto-industrije, koji se, nakon znatnog zastoja u aprilu, već u septembru gotovo u potpunosti normalizovao.

Ukupan izvoz Srbije u EU se, nakon međugodišnjeg smanjenja od 37,4 odsto u aprilu, narednih pet meseci oporavljao i u septembru je čak zabeležio međugodišnji rast od 6,7 procenata. Izvoz ka zemljama poput Kine i SAD ostao je snažan i tokom pandemije, a oporavak beleži i izvoz u Rusiju, a na putu oporavka je i izvoz ka regionu CEFTA.

Prema rečima guvernera Centralne banke Jorgovanke Tabaković, ostvarenjea prvih devet meseci u skladu je sa projekcijom smanjenja deficita tekućeg računa na oko pet odsto BDP-a ove godine. Navode da pandemija virusa korona nije znatnije odrazila na domaće tržište rada, pa se formalna zaposlenost od februara do septembra povećala za 44 hiljade lica.

Gotovo celokupno povećanje ostvareno je u privatnom sektoru, pre svega u prerađivačkoj industriji, napominje centralna banka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN LANAC – TRI SJAJNA HOTELA: Odaberite Xanadu u Beleku ili Bodrumu sad, a onim u Makadiju obradujte sebe u sred zime