SINIŠA MALI: Od oktobra ćemo razmatrati dalje ekonomske korake

Tanjug

11. 09. 2020. u 08:38

DRŽAVA redovno analizira i prati posledice pandemije virusa korona, a kako bismo stekli detalju sliku o našim prihodima i finansijama i da bismo isplanirali eventualne dale korake, sačekaćemo oktobar i novembar, rekao je za Sputnjik ministar finansija Srbije Siniša Mali.

СИНИША МАЛИ: Од октобра ћемо разматрати даље економске кораке

Foto: Instagram

Srbija je dosad, podseća ministar, u okviru paketa ekonomskih mera izvojila oko 5,8 milijardi evra, a ta pomoć otišla je građanima, privrednim subjektima i zaposlenima.

-To je značajno pomoglo da se održi privreda i da se sačuvaju radna mesta. Zadovoljni smo jer, bez obzira na užasne efekte koje proizvodi pandemija korona virusa, u našoj zemlji je bilo više novoosnovanih nego ugašenih privrednih subjekata, a nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine je na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto-naglasio je ministar.

Kako je rekao, u najvećem problemu zbog pandemije korona virusa bila su mala i srednja preduzeća, te su mere mahom bile podređene njihovim potrebama.

-Ove nedelje smo uplatili poslednji minimalac privrednim subjektima i zaposlenima koji su već koristili mere, a novu uplatu dve minimalne zarade od 60 odsto, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara mogu očekivati i novoosnovane firme 21. septembra 2020. godine. Ta pomoć je dodatni podstrek za njihovo učvršćivanje na tržištu- podsetio je Mali i dodao da će i gradski hotelijeri dobiti pomoć države.

Gradski hotelijeri imaju rok do 15. septembra da se prijave za korišćenje subvencija, koje su 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, precizirao Mali.

On ističe da država čvrsto stoji iza privrednika, između ostalog, i obezbeđivanjem različitih izvora finansiranja, a cilj je podsticanje samoodrživosti i rasta, a, kako smatra ministar, u tome će biti od značaja i otvaranje Američke razvojne agencije u Beogradu.

On najavljuje i nova ulaganja u puteve, železnicu, infrastrukturu...

-Ostajemo posvećeni planu "Srbija 2025", koji bi trebalo da omogući ostvarenje našeg cilja - da prosečna plata za pet godina bude 900, a prosečna penzija oko 430 evra-zaključio je ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!