POČELA PRIMENA ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Agencija postupa i po anonimnom prijavama

V.C.S.

01. 09. 2020. u 14:21

PRIMENA Zakona o sprečavanju korupcije, usaglašenog sa preporukama država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope - GREKO, počela je danas.

ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ КОРУПЦИЈЕ: Агенција поступа и по анонимном пријавама

Foto: N. Fifić

On je zamenio dosadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i, kako kažu u Ministarstvu pravde, predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis, koji jača ulogu i kapacitete Agencije.

Novi zakon daje prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera koji, sa stupanjem na dužnost moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnika, dece, roditelja, braća i sestara. U slučaju da funkcioner nije prijavio stvarnu imovinu, podleže krivičnoj odgovornosti. Agencija će takođe imati obavezu da postupa po anonimnim prijavama, što pre nije bilo moguće. Zakon propisuje i da sredstva javne vlasti ne mogu biti korištena u političkoj kampanji, a Agencija treba to da kontroliše.

- Zajedno sa, ranije donetim, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma, i korupcije, Zakonom o lobiranju i Zakonom o poreklu imovine, Srbija je znatno unapredila normativni okvir za još efikasniju borbu protiv korupcije poručuju iz Ministarstva.

Među najvažnijim novinama je i promena postupka za izbor direktora Agencije, pa će ubuduće Ministarstvo pravde raspisivati javni konkurs za izbor direktora. Upravni odbor Pravosudne akademije obrazovaće tročlanu komisiju za sprovođenje konkursa, a krajnju odluku o izboru, na predlog ministra pravde, donosi Narodna skupština.

Organi javne vlasti dužni su da dostavljaju Agenciji u roku od 15 dana od dana prijema pismenog i obrazlozenog zahteva sva dokumenta i informacije kojima raspolažu. Zakon je predvideo i da se izriče mera opomene umesto mere upozorenja, kao i mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. U slučaju da Agencija utvrdi sumnju da postoje nepravilnosti u radu organa javne vlasti, ona podnoso obrazloženi predlog za nadzor.

Ovaj zakon je usvojen 22. maja prošle godine i uređuje pravni položaj, nadležnost, organizaciju i rad Agencije, i uvodi brojne novine vezane za sukob interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda funkcionera, ovlašćenja Agencije, izbor rukovodećih organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Sadnjom stabala na beogradskom Ušću, DDOR osiguranje nastavilo akciju „Za šumu u tvom kraju“