NOVI PAKET MERA ZA STAMBENE KREDITE: Evo šta treba da znate ako planirate da uzmete zajam od banke

S. B.

19. 08. 2020. u 09:15

NARODNA banka Srbije novim paketom mera pokušaće da omogući građanima da lakše dođu do stambenog kredita i to pre svega stambenog.

НОВИ ПАКЕТ МЕРА ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ: Ево шта треба да знате ако планирате да узмете зајам од банке

Foto B. Grujić

Izvršni odbor centralne banke usvojio je na vanrednoj sednici odluku koja donosi jednostavniji pristup finansijskim sredstvima.

Primena novih pravila počeće krajem avgusta, a banke će novi set mera moći da koriste do kraja 2021. godine. Cilj im je podsticanje građevinske industrije.

Do sada su banke odobravale kredit za objekte koji su dostigli 80 odsto izgrađenosti. Novom odlukom NBS dati su podsticaji bankama za odobravanje stambenih kredita u ranijoj fazi.

- Bez obzira na stepen završenosti, kada je reč o projektnom finansiranju banke, u slučaju kada je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole ili u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica - navodi NBS. - To mogu biti i objekti u izgradnji koji su završeni najmanje 60 odsto, ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Jasno su definisani kriterijumi koje i samo finansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju ispuniti da bi se primenio ovaj tretman. Kako bi se obezbedila sredstva za ove namene, predviđeno je da banke mogu deo sredstava u formi kapitala, odnosno određene zaštitne slojeve kapitala koje inače izdvajaju koristiti za finansiranje ovog oblika kreditiranja.

DOKAZ NA ČASNU REČ

NOVA regulativa daje mogućnost da banka pojedincu, koji ne prima zaradu odnosno penziju preko računa u toj banci, odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine. I to tako što će kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu tog dužnika o tim činjenicama, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Dodatno se podržavaju i prethodni programi u vezi s kupovinom prvog stana, tako što se i za novoodobrene kredite iz ove kategorije omogućava preferencijalni tretman.

Druga mera je usmerena na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita. Ovo će značiti građanima koji se suočavaju sa smanjenim ili neizvesnim primanjima u narednom periodu. Značiće i onima koji svoje obaveze žele da izmire u dužem roku.

- Bankama se omogućava da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre stupanja odluke na snagu ponude olakšice produžavanjem roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina - objašnjavaju u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)