MINISTAR MALI: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

Novosti online

16. 07. 2020. u 18:30 >> 20:13

NAKON vesti da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast od 5 odsto BDP-a što je potvrdila Evropska komisija, javnosti se obratio ministar finansija u Vladi Republike Srbije.

МИНИСТАР МАЛИ: Сјајне вести, по први пут у историји, Србија најбоља у Европи

K.Mihajlović

Mali je govorio o paketu mera države kako bi se pomoglo privredi i svim građanima, privrednom rastu Srbije i događajima koji nas čekaju na jesen.

"Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa korona virusom", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Mali je podsetio da je Srbija u prethodne četiri godine imala suficit u budžetu i napomenuo da je nizak nivo javnog duga omogućio da se podrži privreda u situaciji sa korona virusom.

"Srbija je izbegla najcrnji scenario. Kod nas nemate ni masovnih zatvaranja fabrika, nemate ni masovnog otpuštanja zaposlenih i sve je to posledica odgovorne ekonomske politike", istakao je Mali.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da će u septembru imati milion nezapaslenih, a Mali ocenjuje da je reč o veoma neodgovornoj i proizvoljnoj izjavi.

"Širiti paniku i strah na takav način bez ikakvih argumenata u uslovima kada su ljudi već dovoljno uplašeno zbog korona virusa je potpuno neodgovorno. Te smo priče čuli pre četiri ili pet meseci kada su pojedini ekonomisti takođe govorili o tome da će u Srbiji biti milioni gladnih i da će sve fabrike biti zatvorene i to se nije desilo", poručio je Mali.

Mali je u tom smislu naveo da su do danas privreda i građani iz budžeta podržani sa ukupno 2,3 milijarde evra.

Mali je naveo da to ministarstvo zajedno sa Zavodom za statistiku i Privrednom komorom Srbije radi anketu u kojoj učestvuje više od hiljadu kompanija koje će do 10. avgusta odgovoriti sa kakvim se izazovima suočavaju i na osnovu toga će biti projektovan i budžet za 2021. godinu.

PRILIV U BUDžET 4,6 MILIJARDI VEĆI OD OČEKIVANOG

Priliv u budžet po osnovu PDV-a je 50,1 milijardu dinara, što je za 4,6 milijarde više od očekivanog, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Ohrabruju me podaci, koje smo dobili juče, 15-og u mesecu. Očekivali smo priliv od PDV-a 45,5 milijarde, a ukupno smo ostvarili 50,1 milijardu. To je 4,6 milijarde više nego smo predvideli rebalansom bužeta", rekao je Mali za Tanjug.

Još je značajnije što je u toj cifri, najveći deo domaći bruto PDV, što je pokazatelj intenzivne privredne aktivnosti u zemlji, naveo je Mali.

"Mnogo je bolje nego što smo očekivali u februaru ili martu kada smo pravili rebalans. Ohrabruje me to, iz meseca u mesec bolji su nam rezultati po pitanju priliva u budžet, intenzivne privredne aktivnosti. To ohrabruje da ćemo ispuniti planove i da ćemo do kraja godine biti i ostati prvi u regionu i u Evropi po stopi rasta", rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)