KORONA POVEĆAVA TROŠKOVE: Nabavka zaštitne opreme dodatno opterećuje firme

Z. Radović

15. 07. 2020. u 17:46

Epidemiološka situacija sa virusom korona otežava poslovanje mnogim preduzećima, a kako dodatni trošak sada imaju i izdatke za sredstva neophodna za poštovanje epidemioloških mera. Firme su dužne da radnicima obezbede maske, rukavice, neke obezbeđuju i gorivo za privatni prevoz, dezinfekciju radnog prostora, a poslodavci se žale da ih sve to dodatno košta.

КОРОНА ПОВЕЋАВА ТРОШКОВЕ: Набавка заштитне опреме додатно оптерећује фирме

Foto N. Karlić

Vlasnik firme za proizvodnju čarapa "Panon" u Vrčinu Milan Vukašinović, kaže da ova firma, koja posluje 27 godina, beleži pad proizvodnje 10 do 15 odsto zbog smanjene prodaje i povećanja proizvodnih troškova, kao i zbog izdvajanja za zaštitna sredstva.

- Troškovi na dnevnom nivou su kao da imamo još jednog zaposlenog - kaže Vukašinović za Tanjug. - Zapošljavamo 24 radnika, a firma je iskoristila pomoć države od tri minimalca. Bez toga ne bi mogli da nastavimo da poslujemo istim kapacitetom. Nismo osetili drastičan, ali ipak beležimo pad u potražnji. Kada smo bili u vanrednom stanju, prodaja se drastično smanjila, imamo onlajn prodaju, ali to ne može da zameni klasičnu.

Prema podacima članica Udruzenja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS, firme koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po kubnom metru prostora, a prskanje se obavlja do visine od 2,4 metra.

Preporuka je da se prostor dezinfikuje minimum jednom do dva puta nedeljno, a cena po kojoj se radi dezinfekcija prostora je oko 35 dinara po kubnom metru.

I firma "Medifarm plast" iz Pančeva koja se već više od dve decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdeva apoteke, susreće se sa sličnim problemima.

Kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, organizovanje rada u novonastalim okonostima zahteva mesečno izdvajanje u visini jedne plate.

Toliko po njegovoj računici mesečno košta dezinfikovanje radionica, nabavka maski i rukavice za zaposlene, gorivo za njihov dolazak na posao sopstvenim prevozom zbog rizika u gradskom prevozu...

- Mi bismo voleli da radimo ovako kad je normalno, ne samo kad je vanredna situacija - kaže Grba. - Od velike pomoći je u ovako teškoj situaciji bila pomoć države u isplati tri minimalca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima