PREPORUKA MINISTRA VESIĆA POSLODAVCIMA: Prilagodite rad građevinaca na otvorenom zbog visokih temperatura

Novosti online

20. 06. 2024. u 18:24

IMAJUĆI u vidu najavljene vremenske uslove u narednom periodu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić preporučio je poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura.

ПРЕПОРУКА МИНИСТРА ВЕСИЋА ПОСЛОДАВЦИМА: Прилагодите рад грађевинаца на отвореном због високих температура

Foto: Instagram/Goran Vesić

Ministar Vesić preporučuje poslodavcima koji izvode radove na otvorenom ili vrše nadzor nad izvođenjem radova, da ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni, naročito u periodu od 11 do 16 sati, prilagode rad zaposlenih vremenskim uslovima.

Ovu preporuku ministar je dao kako bi se rizik po zdravlje zaposlenih pri radu na visokim temperaturama na otvorenom sveo na najmanju moguću meru, a u skladu sa Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vesić je upozorio da direktna posledica rada na visokim temperaturama mogu biti dehidracija organizma, odnosno nedostatak tečnosti, sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

-Da bi se ovakve situacije predupredile, naročito je važno da poslodavci omoguće zaposlenima da prave pauze i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu u natoplijem delu dana , uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da organizuju poslovni proces tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana, te ukoliko je moguće organizovati rad po smenama, poručio je ministar Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!