BLUMBERG TVRDI: Velike kompanije sa Volstrita dobijale informacije koje nisu za javnost

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 04. 2024. u 00:37

AMERIČKI Biro za statistiku (BLS) delio je važne ekonomske informacije, uključujući i podatke o inflaciji, sa velikim kompanijama sa Volstrita, kao što su "Džej Pi Morgan" i "BlekRok", što otvara mnoga pitanja o jednakom pristupu informacijama za sve, izveštava "Blumberg".

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Велике компаније са Волстрита добијале информације које нису за јавност

Foto: Printskrin, Vikipedija

O prepisci između finansijskih kompanija i BLS prvi je izvestio "Njujork tajms", prema kome je ova agencija slala informacije koje nisu bile dostupne javnosti, odabranoj grupi "super-korisnika".

Na pitanje "Blumberga", BLS je odgovorio da nema listu "super-korisnika". Mećutim, sredinom februara, jedan korisnik je na pitanje da li ga BLC može dodati na "listu super-korisnika", dobio potvrdan odgovor: "Možete biti dodati na ovu listu".

Pored kompanija "BlekRok" i "Džej Pi Morgan", među "super-korisnicima" vladine agencije se nalaze i brojne druge banke, hedž fondovi i moćne finansijske kompanije, kao što su "Brevan hovard", "Milenijum kapital partners", "Sitadel", "Mur kapital menadžment", "Haj frekvensi ekonomiks" ili "Nomura sikjuritis internešenel".

Sve navedene kompanije odbile su da odgovore na pitanja o listi "super-korisnika BLS, izvestio je "Blumberg".

Otkriće liste "super-korisnika" će verovatno podstaći veće interesovanje za širenje ekonomskih informacija koje utiču na profit firmi, kao i za politiku Federalnih rezervi.

Kako je rekla Emili Lidel iz BLS: "Naše informacije treba da budu dostpupne javnosti. BLS želi da stvori jednak pristup informacijama za sve".

-Ovo je sramota za agenciju, dodala je Lidelova.

U najmanje jednom, dokazanom slučaju, BLS je podelio informacije koje tada nisu bile javno dostupne. Lidelova je dodala da se "još ispituje" da li je BLS ovim priviligeovanim korisnicima delio i druge informacije kojim javnost nije imala pristup.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)