VUJOVIĆEVA U BEČEJU POTPISALA UGOVOR ZA KAPITALNI PROJEKAT: Krećemo u modernizaciju i proširenje prečistača otpadnih voda

Novosti online

14. 03. 2024. u 14:23

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Bečeju važan ugovor na osnovu kojeg će biti prošireno i modernizovano 30 godina staro postrojenje za preradu otpadnih voda, čime će se značajno podizati kvalitet životne sredine, a time i kvalitet života građana u toj opštini.

ВУЈОВИЋЕВА У БЕЧЕЈУ ПОТПИСАЛА УГОВОР ЗА КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКАТ: Крећемо у модернизацију и проширење пречистача отпадних вода

Foto: Ministarstvo

„Danas je za mene kao ministarku zaštite životne sredine važan dan, jer sam potpisala ugovor za prvo postrojenje za preradu otpadnih voda u resoru koji vodim“, poručila je Vujovićeva. Ona je istakla da se ugovorom koji je danas potpisala u Bečeju, kreće u realizaciju kapitalnih projekata izgradnje i modernizacije postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije. Ovo je, kako kaže, prvi od mnogih ugovora koje će u narednom periodu potpisivati, kako bi se po zvršetku projekta pravilno upravljalo otpadnim vodama.

Foto: Ministarstvo

„Projektu u Bečeju smo izuzetno posvećeni i u protekle dve godine smo vredno radili na reviziji dokumentacije, kako bi postrojenje po završetku radova moglo da radi u punom kapacitetu. Predviđeno je da ovo postrojenje pokrije potrebe od 29.000 ekvivalent stanovnika, odnosno za oko 20.000 stanovnika, dok je još 9.000 planirano za industriju koja će se priključiti. Ono što je važno, jeste da će otpadna voda, nakon tretmana u postrojenju i pre ispuštanja u kanal Dunav-Tisa-Dunav, biti tehnički ispravna“, rekla je ministarka koja je pre potpisivanja ugovora, zajedno sa predsednikom opštine Vukom Radojevićem obišla staro postrojenje.

Foto: Ministarstvo

Vujovićeva je navela da postrojenje u Bečeju ima i simboličan značaj za Ministarstvo zaštite životne sredine, jer se time najavljuje realizacija brojnih kapitalnih projekata izgradnje i rekonstrukcije prečistača otpadnih voda širom Srbije.

„Uskoro krećemo i u izgradnju ili modernizaciju postrojenja u Apatinu, Pećincima, Bačkoj Palanci, Sečnju. Ovi kapitalni projekti su od velikog značaja za životnu sredinu i deo su vizije Srbija 2027 koju je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. U ovom poslu imamo punu podršku predsednika Vučića, ali i zadatak da radimo mnogo brže, jer su ovo projekti od ogromnog značaja za građane. Za Bečej je još važno i da u maju kreće izgradnja više od 60 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže koja će gravitirati ka postrojenju, a koju smo projektovali do samih kuća. Zato molim građane da iskoriste priliku i da se priključe, kako bismo zajedno podigli standard životne sredine i kvalitet života“, rekla je Vujovićeva.

Govoreći o Bečeju, Vujovićeva je navela da je Ministarstvo koje vodi već realizovalo niz zelenih projekata koji su važni za građane ove opštine. Prema njenim rečima, u prethodnom periodu su realizovani projekti pošumljavanja, čišćenje kanala, a takođe je zatvorena i sanirana nesanitarna deponija u naselju Mileševo. Ministarka je istakla da će u narednom periodu održati sastanak sa opštinskim rukovodstvom vezano za dalji rad na unapređenju stanja životne sredine u Bečeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev