PROJEKAT RHE "BISTRICA" KOŠTAĆE VIŠE OD MILIJADU EVRA: Japanci zainteresovani za izgradnju

E.B.T.

23. 01. 2024. u 15:10

ZAVRŠENA je Studija izvodljivosti za izgradnju projekta reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" i procenjuje se da će izgradnja ovog postrojenja koštati više od milijardu evra.

ПРОЈЕКАТ РХЕ БИСТРИЦА КОШТАЋЕ ВИШЕ ОД МИЛИЈАДУ ЕВРА: Јапанци заинтересовани за изградњу

Ministarstvo energetike

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na današnjem sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom. Ona je navela da su Japanci zainteresovani da finansiraju projekat izgradnje RHE "Bistrica".

- Studija izvodljivosti je sagledala sve ekonomske parametre i koristi tog projekta - rekla je ministarka. - Japanska međunarodna organizacija za saradnju (JICA) je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja.

Ona je istakla da je RHE "Bistrica" ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti, koji će nam omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije. Ova godina je, kako dodaje, veoma važna za završetak tehničke Dokumentacije.

Ambasador Japana je iskazao zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE "Bistrica" i drugim energetskim projektima i istakao da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u njegovoj zemlji.

- Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije što je danas od velike važnosti za energetski sistem - rekao je Imamura.

O značaju ovog projekta često je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, a tokom nedavnog predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, on je istakao da moramo da završimo sve poslove u vezi sa RHE „Bistrica“ Ako ne bude izgrađena, kako je dodao, Srbija neće imati struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)