SUVI RAMSTEK 10.000: Suhomesnata prerađevina od goveđeg mesa obara sve rekorde

M.N.S.

21. 12. 2023. u 20:00

POJEDINA srpska hrana mogla bi da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda, prvenstveno po visokoj ceni, koja bi šokirala i potrošače u mnogo bogatijim zemljama. Svoje mesto na njenim strancima sigurno bi našao suvi goveđi ramstek "kosmajska" koji se prodaje u srpskim radnjama. Cena ovog nesumnjivo vrhunskog specijaliteta dostigla je "vrhunsku" cenu od 9.500 dinara za kilogram.

СУВИ РАМСТЕК 10.000: Сухомесната прерађевина од говеђег меса обара све рекорде

FOTO: Arhiva novosti

Ovaj delikates deo je papreno skupih suvomesnatih prerađevina koje svakodnevno iznenađuju kupce u našim trgovinama. Buđola, suvi vrat, pršuta ili panceta ovih dana dostižu cene od 4.700 do 5.000 dinara. Tim proizvodima po cenama su se ozbiljno približili i obični i duvan čvarci, koji su u rinfuzi do 3.800 dinara za kilogram. U malim plastičnim pakovanjima cene su im i drastično veće.

Kod suvog goveđeg ramsteka posebno iritiraju razlike u cenama. Kada se kupuje u rinfuzi nudi se za 8.000 pa sve do 9.500 dinara. Taj raspon bi iznervirao i najtolerantnije kupce sa dubljim džepom.

- Goveđi ramstek "kosmajska" je najbolji deo mesa sa trupa - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije. - To je meso u rangu sa biftekom. Sigurno je da proces sušenja tokom koje kalira proizvod, takođe diže troškove proizvodnje, ali za razlike u cenama iste namirnice treba pitati samo trgovce. Isto je i sa pilećim fileom, čija cena ide od 450 do 700 dinara, zavisno od mesta kupovine. Jedno je sigurno, najmanju zaradu imaju farmeri.

Ovaj rekorder, kako kaže proizvođač prolazi dugotrajan proces prerade tradicionalnim metodama, uz pomoć najsavremenije tehnologije. Da bi se dobilo 100 grama ovog suvomesnatog specijaliteta potrebno je 195 grama mesa. Proizvodi sa ovim znakom su dimljeni hladnim dimom na bukovoj piljevini. Tokom procesa vodene filtracije odstranjuju se izuzetno štetni katran i čađ, pa tvrde da njihovi proizvodi izlaze savršeno zdravi za konzumaciju ne gubeći pritom ništa od svog dimljenog ukusa. Ne sadrže ni gluten, ni pojačivače ukusa, veštačke boje i arome.

Dijaspori duplo skuplje

U RADNjAMA se nudi i vakuumirano pakovanje suvog ramsteka pod brendom "Kosmajska" od 80 grama. Negde košta 450, a negde duplo više. Najskuplja je na specijalizovanom sajtu za onlajn prodaju našim ljudima u inostranstvu. Vlasnici tog sajta su procenili da naša dijaspora ima više para od prosečnog potrošača u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)