RUSIJA IH VEĆ PRAVI: Budućnost je u malim nuklearnim elektranama

Novosti online

05. 12. 2023. u 17:41

RUSKA državna korporacija Rosatom održala je Dan malih nuklearnih elektrana na marginama klimatske konferencije u Dubaiju, tokom koje je predstavljen čitav niz tehnoloških rešenja za postizanje klimatskih ciljeva i obezbeđivanje budućnosti sa niskim sadržajem ugljenika.

РУСИЈА ИХ ВЕЋ ПРАВИ: Будућност је у малим нуклеарним електранама

Moguća saradnja sa mađarskim "Pakšom", Foto Arhiva

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačev u video obraćanju gostima događaja izrazio uverenje da će nuklearna energija definitivno postati osnova niskougljeničnog balansa kome svi teže.

Prema njegovim rečima, male nuklearke, kao jedno od pouzdanih tehnoloških rešenja, zauzeće mesto koje im pripada u nuklearnoj energetici budućnosti.

-Uveren sam da će predlozi Rosatoma u oblasti nuklearne energije malih razmera postati efikasan i ekološki prihvatljiv izbor za one zemlje koje, iz više razloga, ranije nisu razmatrale nuklearnu proizvodnju, rekao je Lihačov.

Na ovoj manifestaciji predstavljen je film o projektima "Rosatoma". Između ostalog o jedinoj plutajućoj nuklearnoj elektrani na svetu "Akademik Lomonosov". Od početka komercijalnog rada krajem 2019. godine, ova stanica je proizvela više od 700 miliona kilovat-časova električne energije za najseverniji ruski grad Pevek.

Kako je napomenuo Rosatom, na osnovu ovog iskustva u toku je rad na tehnologiji nove generacije plutajućih agregata na bazi reaktora RITM-200. Očekuje se da će do 2029. godine ovi blokovi početi da isporučuju energiju za razvoj Baimske rudne zone na Čukotki.

Pored toga, Rosatom realizuje projekat mikroreaktora Šelf-M, kapaciteta do 10 MV. Prema navodima državne korporacije, prva stanica zasnovana na ovoj tehnologiji biće puštena do 2030. godine.

Kako je rekao Kiril Komarov, prvi zamenik generalnog direktora i direktor Bloka za razvoj i međunarodno poslovanje Rosatoma, u svetu je u fazi projektovanja više od 70 projekata malih modularnih reaktora. Prema njegovim rečima, Rosatom je jedina tehnološka kompanija koja je „prešla sa reči na delo“.

Prema njegovim rečima, "Rosatom" je uveren da će iskustvo stečeno u narednim godinama omogućiti da našim partnerima širom sveta ponudimo najbolja rešenja u oblasti nuklearnih elektrana.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)