PRIJAVILI KUKURUZ, UMESTO NJIVE - ŠUMA A SUBVENCIJE SE ISPLAĆUJU: Poljoprivredna inspekcija u kontroli u Lazarevcu (VIDEO)

Novosti online

17. 11. 2023. u 18:14

POLjOPRIVREDNA inspekcija obišla je danas poljoprivredno gazdinstvo kod Lazarevca u okviru kontrole po nalogu Uprave za agrarna plaćanja.

ПРИЈАВИЛИ КУКУРУЗ, УМЕСТО ЊИВЕ - ШУМА А СУБВЕНЦИЈЕ СЕ ИСПЛАЋУЈУ: Пољопривредна инспекција у контроли у Лазаревцу (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjug Alo.rs

Tu su na licu mesta imali priliku i sami da se uvere kako pojedini poljoprivrednici pokušavaju da prevare sistem i uzmu subvencije za nešto što - ne obrađuju.

Podsećamo, u toku su protesti jednog dela poljoprivrednika u Srbiji. Jedan od zahteva te, navodno ugrožene grupe, je: "da se zaustavi progon poljoprivrednika vezan za neslaganje katastra i satelitskih snimaka kao i da svi inspekcijski nalozi budu stornirani".

Kako je Alo! ranije pisao, otkriveno je enormno neslaganje satelitskih snimaka poljoprivrednih površina i obradivih parcela, dakle realnim stanjem, sa podacima i površinom obradivih parcela kojima su poljoprivrednici koji protestuju, konkurisali za subvencije, koje su im na kraju i isplaćene.

Da li je u redu zaustaviti kontrolu obradivog zemljišta ako se uzme u obzir da neke od navodnih njiva nisu obrađivane i po 20, 30 godina? Pogotovo ako se sredstva koja opredeljuje država uzimaju na prevaru, umesto da idu pravim poljoprivrednicima koji zaista obrađuju zemlju i kojima su ta sredstva potrebna.

Da li neko ko se bori za bolji položaj poljoprivrednika može zaista da insistira da se pojedinci koji varaju sistem ipak ne zaustave? Da sredstva i dalje idu onima koji to ne zaslužuju?

Inspekcija trenutno kontroliše korišćenje podsticajnih sredstava na ime obradivih površina po hektaru. Sektor poljoprivredne inspekcije je angažovao svoje raspoložive kapacitete kako bi kontrola bila izvršena u što kraćem roku i kako bi što pre bio poslat izveštaj o izvršenim kontrolama Upravi za agrarna plaćanja.

Kontrola je izvršena u 90 odsto slučajeva, a ostalo je da se proveri još 10 odsto spornih parcela. Nakon završenih kontrola, inspekcija će podneti konačan izveštaj.

Gospodine Mihajloviću, ovih dana se priča mnogo o subvencijama poljoprivrede. Možete li nam reći nešto više o tome?

- U skladu sa nalogom Uprave za agrarna plaćanja sektor poljoprivredne inspekcije, angažujući sve raspoložive kadrove, nalazi se na licu mesta poljoprivrednih površina i vrši kontrolu podnesenih zahteva.

 

DA LI JE KOMPLETNA KONTROLA IZVRŠENA?

- Kontrola je izvršena u 90 odsto slučajeva, ostalo je još 10 odsto spornih parcela - kaže dr Ljubiša Mihajović, iz Poljoprivredne inspekcije za Alo.

Kako Alo! saznaje od poljoprivredne inspekcije, poljoprivrednici su samo kod Lazarevca prijavili dve parcele na kojima se nalazi kukuruz, a zapravo, na licu mesta zatečena je - šuma.

Takvih slučajeva po Srbiji, nažalost ima mnogo.

"TO JE 80 MILIONA VAŠIH PARA"

Na ovu temu oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić:

- Iz vazduha vidimo svaki metar kvadratni, oni ne razumeju, svaku kulturu vidimo. Zato smo i radili eAgrar. I onda kažu da je arogantan Vučić, a to je 80 miliona vaših para - naveo je Vučić.

Kazao je da ima više od 20.000 ratara koji su podneli lažne prijave i dodao da je to samo početak.

INSPEKCIJSKI NALOZI I NESLAGANjE KATASTRA

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je navela da joj nisu jasni stavovi udruženja poljoprivrednika koji protestuju o "zaustavljanju progona", a koji se odnosi za neslaganje katastra i satelitskih snimaka, te zahtev udruženja da inspekcijski nalozi budu stornirani.

- Radi se o ljudima koji nisu poljoprivrednici. Uzimali su novac iz budžeta Srbije namenjen za šumu, a utvrdi se da zemljište uopšte ne postoji - rekla je ministarka. Ističe da nije kažnjen nijedan poljoprivrednik koji je – primera radi – u proizvodnji prijavio kukuruz umesto pšenice, niti ima zapisnik, već mu je predočeno da se izmene unesu u eAgrar.

- Ovde se radi o onima koji nisu poljoprivrednici. Šuma ne može da nikne za godinu dana, što znači da neko deset ili petnaest godina uzima subvencije po hektaru, a to je novac poljoprivrednika i onda traži da se to stornira. To je zapisnik i oni su dobili pasivan status - kaže Tanasković.

(alo.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini