RUSKI POSLANIK: BRIKS bi trebalo da stvori svoj internet

Novosti online

12. 11. 2023. u 19:00

RUSIJA bi trebalo da razvije alternativni internet u saradnji sa drugim zemljama BRIKS-a, predložio je prvi zamenik predsednika Kontrolnog komiteta Državne dume Dmitrij Gusev.

РУСКИ ПОСЛАНИК: БРИКС би требало да створи свој интернет

Foto Shutterstock

Prema dokumentu u koji su "RIA Novosti" imale uvid, Gusev je Maksutu Šadaevu, šefu ruskog Ministarstva za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije, podneo zahtev za rad na stvaranju "jedinstvenog inkluzivnog sajber prostora BRIKS+".

Predlog da se razvije "internet gde će preovladavati tradicionalne vrednosti i dobrota" mogao bi da se primeni "koristeći tehničke, organizacione i civilizacijske mogućnosti koje su zajedničke celom udruženju", naveo je on.

Prema rečima Guseva, 5. međunarodni opštinski forum BRIKS+, koji je trenutno u toku u ruskom gradu Sankt Peterburgu, dobra je prilika da se razgovara o jedinstvenom internetu za zemlje BRIKS-a.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, ali će mu se u januaru pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE. Predviđa se da će proširena grupa, nazvana BRIKS+, predstavljati skoro polovinu globalnog BDP-a do 2040. godine.

Ranije ove nedelje, kineski predsednik Si Đinping je takođe pozvao na promene u načinu rada globalnog interneta, kako bi koristio ljudima svih zemalja. "Zalažemo se za davanje prioriteta razvoju i izgradnji inkluzivnijeg i prosperitetnijeg sajber prostora", rekao je on na ceremoniji otvaranja Svetske internet konferencije 2023.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)