DANAS PRED VLADOM PREDLOG BUDŽETA: Ministar Mali otkrio detalje

Novosti online

05. 10. 2023. u 08:38

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je o budžetu za narednu godinu i istakao da su njegove tri osnove povećanje plata i penzija kao i kapitalne investicije.

ДАНАС ПРЕД ВЛАДОМ ПРЕДЛОГ БУЏЕТА: Министар Мали открио детаље

Foto: Printskrin

Nikad ranije budžet nije gotov u oktobru mesecu, saopštio je Mali za RTS, dodavši da će se danas pred Vladom naći predlog budžeta.

- Gledali smo nekih 20 i više godina nazad i nikada nije budžet bio gotov u oktobru mesecu za narednu godinu. Mi nastavljamo da odgovorno vodimo politiku i vrlo je važno, zbog stabilnosti, da on bude usvojen na vreme. Danas će se pred Vladom naći predlog budžeta za narednu godinu, kao što znate, mi smo prošlog meseca usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu. Rebalans sam po sebi je bio pozitivan, imamo nekih 60 plus milijardi dinara. Novac smo usmerili kao povećanju plata, penzija, pomoć majkama dece do 16 godina. Obećanje koje smo dali smo i ispunili. Budžet za narednu godinu je nastavak te politike, idemo sa povećanjem plata i penzija. Štitimo i unapređujemo životni standard građana Srbije. Drugi stub su kapitalne investicije, nastavljamo sa ulaganjem u auto-puteve, brze pruge, škole, bolnice - to su dva osnovna stuba budžeta za narednu godinu - kazao je Mali i dodao da je budžet "apsolutno razvojni".

- Naredne godine 6,8% našeg BDP  će biti usmereno ka kapitalnim investicijama. Nastavljamo sa tim visokim iznosima ulaganja u kapitalne investicije. To očigledno daje rezultate. Imamo rekordne strane direktne investicije, to jeste posledica kredibiliteta koji smo izgradili u prethodnom periodu, ali takođe i novih auto-puteva, pruga, bolnica, škola, fabrika... Atraktivniji smo, konkurentniji. Na kraju krajeva, ta ulaganja u infrastrukturu doprinose rastu BDP-a, što je veći BDP, više je novca u budžetu, a onda je to veći prostor za povećanje plata i penzija - naveo je ministar.

Mali je posebno istakao dva podatka.

- Mi u budžetu za narednu godinu idemo sa još nižim deficitom, 2,2 odsto. Idemo ka onim deficitima koje smo imali pre krize. Taj iznos deficita, osim što nam omogućava podizanje plata, penzija, dalja ulaganja, on drži javni dug pod kontrolom, projekcija za narednu godinu je da će nam javni dug u odnosu na BDP biti 51,7 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta. Prosek evrozone je 91-92 posto - istakao je Mali i dodao da "potpuno držimo makroekonomsku stabilnost i čuvamo javne finansije".

- Mi ćemo ove godine imati BDP između 68 i 69 milijardi evra, a naredne godine idemo između 74 i 75 milijardi evra. Ovo je izuzetno važan podatak, 2012. vrednost svega što je proizvedeno u Srbiji bilo je 33,4 milijarde evra. Naredne godine idemo prvi put u istoriji preko 70 milijardi evra. To su stvari koje su važne, Srbija napreduje, uprkos krizi. Već 6-7 zemalja EU ide u recesiju. Mi i dalje rastemo. Možda najvažniji podatak je da imamo punu zaposlenost - mi imamo 2.300.000 zaposlenih. Nikada višu stopu zaposlenosti nismo imali - 50,4 odsto, odnosno nižu stopu nezaposlenosti - 9,6 odsto. Poređenja radi, pre 10 godina stopa nezaposlenosti bila je 25,9 odsto, odnosno svaki četvrti nije imao posao - kazao je Mali.

Osnove budžeta:

1) Povećanje plata

- Idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru sa 10 odsto od 1. januara naredne godine. To je dodatno, ako pogledate povećanje od 5,5 odsto za prosvetu, medicinske sestre, negovateljice. I to je dodatno na 12,5 odsto što je bilo povećanje od 1. januaru ove godine. Znači kumulativno 30,1 odsto. Što je više nego stopa inflacije. Mi ćemo u decembru imati prosečnu zaradu 840 evra. Sa povećanjem ovih plata, sa povećanjem minimalne zarade, uz rast plata u privatnom sektoru, u decembru naredne godine treba da imao prosečnu platu 950 evra. Prosečna zarada 2012. godine bila je 331 evro. Mi, kao što smo i obećali, do 2025. imaćemo prosečnu platu preko 2000 evra - tvrdi Mali.

Kako je istakao ministar, minimalna zarada za narednu godinu će biti viša.

- Od 1. januara minimalna zarada raste na preko 400 evra, idemo sa povećanjem od 17,8 odsto.

2) Povećanje penzija

Ministar je rekao da se nastvlja sa povećanjem penzija.

- Od 1. januara 14,8 odsto, to je dodatno na ovo 5,5 odsto koje smo imali sada. Od 2. novembra kreće isplata uvećanih penzija. Idemo sa 20.000 jednokratna pomoć, kraj novembra, početak decembra. Za dve godine preko 56 odsto povećanje penzija - ističe ministar.

3) Investicije

- 6,8 odsto BDP ide u investicije - rekao je ministar i najavio brojna ulaganja u auto-puteve, brze saobraćajnice, naučno-tehnološke parkove, škole, domove zdravlja...

- Idemo sa dodatnim ulaganjima u poljoprivredu, nikada veća. Podigli smo subvencije po hektaru duplo - navodi Mali.

On ja najavio i veća ulaganja u zdravstvo, za inovativne lekove, veća ulaganja u kulturu, prosvetu...

- Vodimo računa o svakom dinaru. Država radi svoj deo posla, novac je obezbeđen. Kad danas Vlada usvoji predlog budžeta, šalje se u Skupštinu, dve nedelje treba da ga poslanici analiziraju, nakon toga očekujem da ćemo ga braniti pred poslanicima, tako da očekujem da do kraja meseca bude usvojen - zaključuje ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?