SAUDIJSKA ARABIJA I RUSIJA SE DOGOVORILI: Produžiće dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte

Tanjug

05. 09. 2023. u 17:42

SAUDIJSKA Arabija i Rusija složile su se danas da produže svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine, čime će se na globalnom tržištu naći 1,3 miliona barela sirove nafte manje.

САУДИЈСКА АРАБИЈА И РУСИЈА СЕ ДОГОВОРИЛИ: Продужиће добровољно смањење производње нафте

Foto: Profimedia/Ilustracija

Najave iz Rijada i Moskve dovele su do toga da referentna nafta Brent iznosi iznad 90 dolara po barelu u današnjem trgovanju, što je cena koja na tržištu nije viđena od prošlog novembra, preneo je AP.

Potezi ovih zemalja će verovatno povećati troškove vozačima na pumpama i doneti nove tenzije u odnosima između Saudijske Arabije i SAD, navela je agencija.

Predsednik SAD Džozaf Bajden je prošle godine upozorio Saudijsku Arabiju da će biti suočena sa posledicama zbog partnerstva sa Rusijom na smanjenju proizvodnje nafte dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine.

U saopštenju Saudijske Arabije, koje je prenela saudijska državna novinska agencija, navodi se da će zemlja i dalje pratiti tržište i da može preduzeti dalje mere ako bude potrebno.

Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje preduzeto je kako bi se ojačali napori iz predostrožnosti, koje čine zemlje OPEK+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, navodi se u izveštaju saudijske novinske agencije, koja se pozvala na neimenovanog zvaničnika Ministarstva energetike.

Ruska agencija TASS citirala je Aleksandra Novaka, zamenika ruskog premijera i bivšeg ministra energetike, koji je rekao da će Moskva nastaviti da smanjuje 300.000 barela nafte dnevno.

Odluka ima za cilj jačanje mera predostrožnosti koje su preduzele zemlje OPEK+ u cilju održavanja stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, rekao je Novak.

Referentnom naftom Brent trgovalo se danas po ceni od 90 dolara po barelu odmah nakon objave.

Brent se uglavnom kretao između 75 i 85 dolara po barelu od prošlog oktobra.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024