SLATKO ZADOVOLJSTVO ZAGORČAVA CENA: Veliko poskupljenje kakaoa na svetskim berzama

E.B.Talijan

31. 08. 2023. u 15:26

ČOKOLADA i slatkiši mogli bi u narednom periodu da postanu još skuplje zadovoljstvo i za potrošače u Srbiji, zbog velikog rasta cena kakao na svetskim berzama. Glavni sastojak brojnih poslastica gurao je poskupljenje konditorskih proizvoda i u prethodnom periodu. Ranije ovog meseca, cena zrna kakaoa na berzama skočila je na najviši nivo u poslednjih 12 godina, kada su fjučersi dostigli vrhunac od 3.569 dolara po metričkoj toni. Stručnjaci su skok pripisali padu globalne ponude proizvoda, ističući da je ovo treća uzastopna godina deficita.

СЛАТКО ЗАДОВОЉСТВО ЗАГОРЧАВА ЦЕНА: Велико поскупљење какаоа на светским берзама

Foto: Free Images Pixabay

U Privrednoj komori Srbije kažu za "Novosti" da je porast cena sirovina, transporta, energenata i ambalaže u prvom polugodištu ove godine uticao na poskupljenje čokolade i konditorskih proizvoda. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, čokolada je u našoj zemlji od početka godine poskupela 7,5 odsto, a za godinu dana, odnosno u julu ove godine u odnosu na isti mesec lane, za 11,3 procenta.

Ipak, subjektivni osećaj potrošača je da su cene tog proizvoda značajno više porasle i smanjuju količinu koju kupuju. Većina pazari čokoladu isključivo kada je na akciji u prodavnicama, ili je kupuju na pijacima gde se često prodaju po značajno nižoj ceni nego u trgovinskim lancima. Mnogi potrošači traže alternitivu, pa se odlučuju za jeftinije i možda manje kvalitetnije konditorske proizvode.

Rojters prenosi podatke kompanije za istraživanje tržišta "Nilsen" da su potrošači u Evropi i Severnoj Americi već osetili poskupljenje čokolade od oko 20 odsto u poslednje dve godine i da počinje da se smanjuje potražnja za tom poslasticom.

Najveći proizvođači kakaoa, Obala Slonovače i Gana, suočeni su sa sušom, obilnim kišama i bolestima koje pogađaju ovo zrno u prethodne dve godine, što će uticati na značajno smanjenje prinosa i u 2023. Iz tih zemalja dolazi dve trećine svetske proizvodnje kakaoa. Nestašica je primorala ključne proizvođače čokolade, poznate svetske brendove, da izdaju upozorenje o potencijalnom daljem povećanju cena. "Blumberg" ocenjuje da bi kriza u industriji mogla bi da utiče ne samo na količinu proizvoda, već i na kvalitet. Pored viših cena, kompanije za proizvodnju čokolade mogu smanjiti i veličinu svojih čokoladica.

Ova nepoštena poslovna praksa prikrivenog povećanja cena artikla, za kojom proizvođači sve češće posežu, dobro je poznata potrošačima u Srbiji i posebno ih ljuti. Sve teže je naći pakovanje čokolade od 100 grama, jer je kaliralo na 90, 80 ili 75 grama. Tim marketinškim trikom, smanjivanja ambalaže artikala, kompanije zloupotrebljavaju navike potrošača, jer kupci brzo primete poskupljenje proizvoda, ali ne obraćaju previše pažnje na njegovu količinu.

SKOČIO IZVOZ SIROVINA

U PRVOM polugodištu Srbija je izvezla sirovinu koja se najviše koristi za konditorsku industriju, čokoladu preko dva kilograma, u vrednosti od 30,7 miliona evra. To je, kako navode u PKS, vrednosno povećanje od 60,4 odsto, a količinsko od 10,1 procenat, i istovremeni porast cene od 45 odsto. Otvaranjem fabrike koja tu čokoladu sada proizvodi u našoj zemlji, više od pet puta je količinski porastao izvoz u odnosu na uvoz.

U Srbiji 100 grama mlečne čokolade košta uglavnom od 150 do 230 dinara. Poznatiji evropski brendovi su nešto skuplji i njihova cena se kreće od 250 do 350 dinara. Isto toliko treba izdvojiti i za crnu čokoladu. Na našem tržištu se mogu naći i domaće ručno rađene čokolade, od posebno odabranih sirovina koje su izuzetno kvalitetne i luksuzno upakovane. Međutim, potrošačima se, verovatno, zavrti u glavi od njihove cene, jer uživanje u 100 grama ove poslastice košta od 400 do 720 dinara.

Inače, procenjuje se da svetska trgovina čokoladom vredi više od milijardu dolara.

NAJVIŠE SMO UVOZILI KAKAO U ZRNU

SRBIJA je tokom prvih šest meseci ove godine uvezla 8.990 tona kakaoa i sirovine kakao u zrnu, u vrednosti od 31,3 miliona evra, što je vrednosni porast od 11 odsto u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Najviše smo uvezli sirovine u zrnu, količinski za 66,3 odsto više nego u isto vreme prošle godine. Istovremeno, od januara do juna njegova cena je porasla za šest odsto.

- Za prvih šest meseci povećan je ukupan izvoz konditorskih proizvoda iz Srbije, vrednosno za 30,6 odsto i iznosio je 94,2 miliona evra, a količinski 8,2 procenta, što pokazuje porast cena svih konditorskih proizvoda - navode u PKS. - Za isti period uvezli smo vrednosno oko 100 miliona evra slatkiša, što porast od 14, 8 odsto, koje je pratilo i neznatno povećanje količina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)