RT: Kada će Zapadu dosaditi priča o "kineskom ekonomskom opadanju"

Novosti online

27. 08. 2023. u 09:30

BRITANSKI magazin "Ekonomist" je u svoj najnovijem izdanju na naslovnoj strani ponovo još jednom objavio priču o navodnom kineskom ekonomskom opadanju. Pitam se kada će im ta priča dosaditi, piše u tekstu za RT Interenešenel novinar Abas Džuma.

РТ: Када ће Западу досадити прича о кинеском економском опадању

Foto: Profimedia/Vikipedija

Njegov tekst prenosimo u celosti:

Gordon Čang, poznati američki advokat i politički komentator kineskih korena, 2001. godine je napisao knjigu "Nadolazeći kolaps Kine" (The Coming Collapse of China).

Ta knjiga ga je i proslavila, a "ekspert" je u njoj tvrdio da je kolaps Kine neizbežan. Čak je imenovao i godinu – 2011.

Kada se predviđeni događaji nisu dogodili, Čang je rekao da je pogrešio, ali samo za godinu dana. U članku za časopis "Forin polisi" (FP), Čang je tvrdio da je kraj Kine već blizu i da će se sve dogoditi 2012. Čak je pozvao čitaoce da se klade na to.

Ali ta obećanja se nikada nisu ispunila. Zatim, 2016. godine, neumorni Gordon je ponovo najavio predstojeći kolaps Kine, ali ovoga puta mudro nije dao datum.

Zanimljivo je da je Čeng u drugom tekstu FP napisao da ne treba verovati predviđanjima MMF-a da će kineska ekonomija prestići američku do 2016. To se, naravno, dogodilo, pošto je Kina te godine pretekla SAD po BDP-u usklađenim sa paritetom kupovne moći.

"Porast tenzija unutar režima, ekonomska previranja i dinamičnije društvo. Čini se da Kina ulazi u novi period ekstremne političke nestabilnosti", napisao je "stručnjak" koji večito greši za "Nešnl intrest".

"Ekonomist", nastavljajući Čangovim stopama, nestrpljivo čeka krah Kine. U tome pomalo podseća na Jehovine svedoke koji čekaju Armagedon i čini se nesvesnim činjenice da je njegov sadržaj odvojen od stvarnosti. Tu nema nikakve kreativnosti – samo pande i zmajevi.

Zapad već decenijama "sahranjuje" kinesku ekonomiju, na isti način na koji je odlučio da je ruska privreda mrtva nakon početka vojne operacije u Ukrajini, zato što su moćni Peking i Moskva najgora noćna mora Sjedinjenih Država, naglašava autor.

Samo bi bliski savez između Pekinga i Moskve mogao da bude strašniji – a danas to ne samo da postoji, već dobija sve više pristalica. Dakle, nemoguće je suditi o novom talasu "prognoza" i "analiza" o skorom padu Kine izolovano od poslednjeg samita BRIKS-a, gde je najavljeno da će se tom formatu pridružiti još šest zemalja.

"Volstrit džornal" sada kaže da je odluka o uključivanju novih igrača u BRIKS pobeda Kine i Rusije. To se baš ne uklapa u novu naslovnicu "Ekonomista", zar ne?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona