"CEO SISTEM POMOĆI JAKO VAŽAN" Mali: Želimo svaki dinar koji uštedimo da vratimo građanima Srbije

Novosti online

22. 08. 2023. u 08:29

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programa na TV Pink, gde je govorio o tome kako protiče prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, kao i o drugim važnim temama iz oblasti finansija i privrede.

ЦЕО СИСТЕМ ПОМОЋИ ЈАКО ВАЖАН Мали: Желимо сваки динар који уштедимо да вратимо грађанима Србије

Foto: Printscreen/TV Pink

- Presek u 8 časova - 592.000 dece se već prijavilo. Neverovatan je odziv roditelja, a to pokazuje da ste meru pogodili baš kako treba. Ništa nije slučajno, mi smo imali nameru da pogodimo početak školske godine. Prijave traju do 20. septembra. Za to smo izdvojili 12 milijardi dinara. Isplata će biti 25, 26, 27. septembra. Očekujemo neki maksimalan broj dece da se prijavi, 1.190.000. Mi smo evo već prešli polovinu tog broja - istakao je Mali.

Ministar je naveo da je proces prijavljivanja jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave, odnosno majke, treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

- Ceo sistem pomoći našim sugrađanima se pokazao kao jako važan. Dajete ljudima u ovim teškim vremenima dozu optimizma, sigurnosti. Država je tu. Želimo svaki dinar koji uštedimo da vratimo građanima Srbije - dodaje ministar.

Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, kako je kazao Mali, izuzeti su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

On je naglasio i da staratelji dece imaju pravo na novčanu pomoć pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta, odnosno oni treba samo da skeniraju odluku suda da im je dodeljeno starateljstvo.

- Kod usvojitelja ažurirana je baza podataka i tu nema nikakvih problema - naveo je Mali.

On je podsetio i da za nekoliko dana, odnosno od septembra, povećanje zarada od 5,5 odsto očekuje medicinske sestre, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i prosvetare i da je to negde oko 205.000 zaposlenih u javnoj upravi.

Mali je naveo i da penzionere od oktobra očekuje povećanje penzija, naglašavajući da su za prošlu i ovu godinu penzije ukupno povećane za 55,8 odsto.

- Imamo novca, potpuno smo stabilni. Imamo sjajnu vest, imamo 2.367.000 zaposlenih, a pre 10 godina imali smo 1.860.000, dakle 500.000 novih radnih mesta za 10 godina, uprkos svim problemima. Sve to je dobro jer sa tolikim brojem zaposlenih imamo maksimalne prihode u budžet, rastu nam porezi i doprinosi, prihodi PIO fonda, a to nam omogućava da povećavamo plate i penzije - kazao je ministar.

O minimalnoj zaradi

Mali je rekao da su pregovori o minimalnnoj zaradi počeli juče i da su oni veoma važni jer povećanje minimalne zarade uvek gura i prosečnu zaradu na gore za sve.

- Pregovori su jedan socijalni dijalog između vlade, sindikata i poslodavaca. To nisu jednostavni i laki razgovori. Mi smo za 14,3 odsto povećali minimalnu zaradu u januaru ove godine - ističe ministar.

Mali je kazao i da se očekuje da će prosečna inflacija ove godine do kraja decembra biti osam odsto, znači da je povećanje minimalne zarade veće od prosečne inflacije.

O stranim direktnim investicijama

- Uvek je na nama odgovornost da odluku koju donosimo, donosimo izbalansirano. Imali smo 2,5 milijardi evra stranih direktnih investicija u sedam meseci ove godine, a cele prošle godine one su bile 4,4 milijardi evra. Srbija postaje sve atraktivnija. Uprkos krizi, koroni, sukobu u Ukrajini, mi se snalazimo. U potpuno vanrednim okolnostima, naša privreda stoji mnogo bolje od drugih.

- Zajedno sa velikim infrastrukturnim radovima, sa povećanjem penzija, plata, radimo na pravi način. Naša ekonomija dva kvartala pozitivna, Nemačka dva kvartala negativna - ističe Mali.

"U septembru rebalans budžeta"

Mali je najavio i da će se početkom septembra raditi rebalans budžeta. 

- Ići ćemo početkom septembra u Parlament. Imamo više novca, zaradili smo. Jedan deo novca ćemo iskoristiti na pomoć poljoprivrednicima, to je predsednik obećao i na tome ćemo raditi, jedan deo novca ćemo dati za povećanje plata i penzija. Ulažemo u životni standard građana. Nastavljamo sve projekte koji su vezani za infrastrukturu. Ne postoji knjiga koju možete sada da pročitate kako treba neke stvari raditi, a mislim da knjiga koju pišemo, srpsku knjigu, će gledati i čitati mnogi u decenijama koje dolaze - zaključio je Siniša Mali.

O Ivani Vuleti

Ministar je kratko prokomentarisao i pobedu Ivane Vulete na prvenstvu u Budimpešti.

- Deset minuta pre pobede mi smo stigli na stadion. Ti sportski događaji postali su simbol snage. Hoćemo da naši mladi vide da je Srbija spremna da ulaže u infrastrukturu, kako bi se mladi više bavili sportom - navodi Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)