OBNOVA ČUVENOG HOTELA „BRISTOL“ JE U TOKU Mali: Monumentalno zdanje u Karađorđevoj ulici, uskoro će zasijati punim sjajem

Novosti online

13. 07. 2023. u 13:16

OBNOVA čuvenog hotela „Bristol“ je u toku, a monumentalno zdanje u Karađorđevoj ulici, uskoro će zasijati punim sjajem i ponovo postati prepoznatljiv simbol Beograda. Naime, rekonstrukcija hotela, koji se danas nalazi u okviru kompleksa „Beograd na vodi“, je u toku, a radovima koji se izvode biće sačuvana autentičnost tog objekta od neprocenjivog kulturnog i istorijskog značaja, napisao je ministar Siniša Mali na Instagramu.

ОБНОВА ЧУВЕНОГ ХОТЕЛА „БРИСТОЛ“ ЈЕ У ТОКУ Мали: Mонументално здање у Карађорђевој улици, ускоро ће засијати пуним сјајем

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

 - Hotel „Bristol“ je remek delo velikog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića, i nezaobilazni deo bogatog arhitektonskog nasleđa Beograda. Na restauraciji fasade angažovani su vrhunski umetnici, a osnovni zadatak restauratora jeste da se originalna fasadna arhitektura sačuva, i da se, koliko je to moguće, vrati u prvobitno stanje.

Inače, izgradnja hotela „Bristol“ je počela 1910. godine i u potpunosti je završena 1912. godine, a zbog izuzetne lepote i važnosti za urbanistički razvoj Beograda, „Bristol“ danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.
Tokom više od veka postojanja, „Bristol“ su posetile brojne poznate i uticajne ličnosti, a među njima su članovi porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi, koji je boravio u „Bristolu“ 20-ih godina prošlog veka, kao i njegov sine Dejvid krajem 70-ih godina, zatim Josip Broz Tito, šahovski velemajstor Gari Kasparov… Hotel „Bristol“ bio je jedno od omiljenih mesta i Mome Kapora.
Ponosan sam što projekat „Beograd na vodi“ napreduje planiranom dinamikom i što smo spustili Beograd na reke. „Beograd na vodi“ je simbol napretka i razvoja Srbije, i pokazatelj da kada vredno radite i borite se za svoju zemlju, ništa nije nedostižno - napisao je ministar Siniša Mali na svom Instagram profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)