KINESKA ODMAZDA ZBOG POTEZA AMERIKE: Posledice ovog "svetskog rata" može osetiti cela planeta, "crveni zmaj" ljubomorno čuva resurse

Novosti online

04. 07. 2023. u 10:50

KINA se suprotstavila naporima koje predvode SAD da blokira napredak u industriji proizvodnje čipova, tako što je uvela ograničenja na izvoz ključnih sirovina koje su njenim zapadnim rivalima potrebne za proizvodnju poluprovodnika.

КИНЕСКА ОДМАЗДА ЗБОГ ПОТЕЗА АМЕРИКЕ: Последице овог светског рата може осетити цела планета, црвени змај љубоморно чува ресурсе

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nove kontrole izvoza, koje je u ponedeljak objavilo kinesko ministarstvo trgovine, stupiće na snagu 1. avgusta i odnosiće se na galijum i germanijum – retke metale koji se koriste u proizvodnji kompjuterskih čipova i nizu drugih proizvoda, kao što su solarni paneli i napredna radarska oprema.

Izvoznicima će biti potrebna "posebna dozvola" da isporuče bilo koji od dva metala ili njihove derivate iz Kine, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Kina je najveći svetski proizvođač galijuma i vodeći je izvoznik germanijuma. Evropska unija je uključila oba metala na listu kritičnih sirovina, što znači da se smatraju "ključnim za evropsku ekonomiju".

SAD nisu proizvodile galijum od 1987. i oslanjale su se na Kinu za 53% svog uvoza između 2018. i 2021. godine, prema Geološkom zavodu SAD.

Saopštenje Pekinga dolazi samo tri dana nakon što je holandska vlada uvela nova ograničenja na izvoz napredne poluprovodničke opreme, podržavajući napore SAD da blokiraju Kini pristup tehnologiji koja se smatra ključnom za razvoj veštačke inteligencije.

Taj potez Amsterdama izazvao je ljutiti odgovor kineske vlade, koja tvrdi da SAD primoravaju druge zemlje da pomognu u održavanju svoje "globalne hegemonije".

Peking je dodao da bi Holandija trebalo da se "uzdrži od zloupotrebe mera kontrole izvoza" kako bi pomogla u održavanju stabilnosti globalnog lanca snabdevanja industrije poluprovodnika.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)