PRETILI NAM NAFTNI RAT: Saudijska Arabija smanjuje izvoz u EU i SAD, sledi rast cena?

Novosti online

28. 06. 2023. u 22:30

SAUDIJSKA Arabija je najavila da će narednog meseca samoinicijativno smanjiti proizvodnju nafte za 10 odsto, što će njenu ukupnu proizvodnju umanjiti na samo devet miliona barela dnevno.

ПРЕТИЛИ НАМ НАФТНИ РАТ: Саудијска Арабија смањује извоз у ЕУ и САД, следи раст цена?

Foto: Profimedia/Ilustracija

To će biti najmanja dnevna proizvodnja nafte u toj zemlji od 2011. godine, s izuzetkom kratkotrajnih poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa i napadom iz Jemena na njihove proizvodne kapacitete.

Ono što je najznačajnije je činjenica da će se smanjenje proizvodnje osetiti u Evropi i SAD, navodi "Blumberg".

Pošto se promene u uvozu i zalihama nafte u Americi beleže na nedeljnom nivou, za razliku od drugih delova sveta gde se to radi jednom mesečno ili ređe, Saudijci u određenim situacijama koriste najave ograničenja izvoza nafte u tu zemlju kako bi podigli cene nafte na svetskom tržištu.

Oni su tu taktiku već upotrebili 2017, kada je saudijski ministar energetike u maju te godine najavio da će "izvoz u SAD drastično pasti". Do jula, saudijski izvoz nafte pao je na tridesetogodišnji minimum, što je do kraja te godine dovelo do ukupnog skoka cena od oko 20 odsto.

Da li će to dati rezultate i ove godine ostaje da se vidi, piše "Blumberg".

Za početak, Amerika je danas daleko manje zavisna od saudijske sirove nafte. Sredinom 2017. godine, oni su uvozili oko milion barela nafte iz te petromonarhije svakog meseca, dok je sada uvoz u proseku manji od 500.000 barela na dan.

Ipak, to je verovatno najbolja šansa koju Rijad ima da podigne cene nafte. I pored osetnog povećanja potražnje za tim energentom, povećani izvoz nafte iz Rusije, Irana i Venecuele - tri države koje se nalaze pod zapadnim sankcijama - zasitio je tržište.

Ciljanjem tržišta u Evropi i Americi Rijad koristi svoju prednost, pošto za razliku od zemalja u Aziji ni jedni ni drugi ne mogu da pređu na rusku i iranski naftu.

Nakon novog smanjenja proizvodnje, Saudijci će raspolagati sa oko šest miliona barela dnevno za izvoz. Pošto su se oni obavezali da će svojim mušterijama sa Istoka isporučiti predviđene količine nafte, to znači da će se smanjenje izvoza osetiti na Zapadu - u Evropi i SAD.

Saudijska Arabija može da jednostrano smanji ponudu, ali američke rafinerije mogu da odluče da kupe manje nafte iz te zemlje, ako cena postane previsoka. 

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu