VAŽNO NAM JE DA POKAŽEMO KOLIKO BRINEMO O LJUDIMA: Siniša Mali razgovarao sa penzionerima o povećanju penzija (FOTO)

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 16:57

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali obišao je danas Klub za stare na Novom Beogradu, gde je sa najstarijim sugrađanima razgovarao o povećanju penzija u narednom periodu, kao i drugim ekonomskim merama namenjenim povećanju životnog standarda građana Srbije.

ВАЖНО НАМ ЈЕ ДА ПОКАЖЕМО КОЛИКО БРИНЕМО О ЉУДИМА: Синиша Мали разговарао са пензионерима о повећању пензија (ФОТО)

Foto: Ministarstvo finansija

- Veoma ozbiljno vodimo ekonomsku politiku koja je usmerena ka podizanju životnog standarda građana, i zato smo doneli odluku da od oktobra idemo sa dodatnim povećanjem penzija za 5,5 odsto, a onda za još najmanje 14,5 odsto od januara naredne godine - naveo je potpredsednik Vlade.

On je objasnio da, ako se pogledaju povećanja penzija u prošloj i ovoj godini, plus dva predstojeća povećanja, dolazimo do toga da će penzije u navedenom periodu biti povećane za čak 55,8 odsto kumulativno, i za samo šest meseci prosečna penzija u Srbiji iznosiće 390 evra. Ministar Mali je podsetio i da je prosečna penzija 2012. godine iznosila 204 evra.

Foto: Ministarstvo finansija

- Za nas je veoma važno da pokažemo koliko brinemo o ljudima i da nam je njihov standard važan, pogotovo u doba velike ekonomske krize i rastućih troškova života. Dakle, kvalitet njihovog života je za nas veoma značajan i to je politika od koje nećemo odustati - naveo je Siniša Mali.

Ministar je istakao i da se Srbija, uprkos ogromnoj krizi u svetu, drži bolje od ostalih, a novac koji se uštedi  i zaradi se ulaže u izgradnju mostova, puteva, škola, bolnica…

- Ali sve što radimo, najviše je usmereno ka rastu penzija i plata, i u potpunosti nam je u planu da do kraja mandata ove Vlade, dakle do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra. Obećanja koja dajemo i ispunjavamo - dodao je Siniša Mali.

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je govoreći o ekonomskim rezultatima naše zemlje, rekao da je za prvih pet meseci ove godine planiran deficit od 120 milijardi dinara, ali da je manjak na kraju bio 35 milijardi dinara.

- Dakle, uštedeli smo 85 milijardi i to pokazuje, ne samo da vodimo računa o svakom dinaru, nego da nam i dalje privreda raste, i da postoji pozitivan trend privredne aktivnosti - naveo je Siniša Mali.

On je dodao i da je juče bio 15. dan u mesecu, kada dolazi priliv od PDV-a i poreza na dobit, te da je planirano 49,1 milijardu dinara priliva u budžet, a ostvareno je 52 milijarde dinara, što je tri milijarde više.

Foto: Ministarstvo finansija

Istakao je i da Fond PIO iz meseca u mesec ima veći priliv od doprinosa upravo zbog toga što nam je rekordno visoka zaposlenost, odnosno rekordno niska nezaposlenost.

- Pre samo 11 godina, 2012. godine, mi smo oko 58 odsto fonda za penzije dotirali iz budžeta, jer PIO Fond nije imao svog novca, a sada se dodira samo 19 odsto. Dakle, iz budžeta Republike Srbije je dotirano da bi se penzije svakog meseca isplatile. Podsećanja radi, u junu 2012. godine, na računu budžeta je bilo samo osam milijardi dinara, a tog meseca je za penzije bilo neophodno 40 milijardi dinara. Dakle situacija je tada bila na ivici bankrota, a danas su penzije stabilne i bezbedne, rastu iz meseca u mesec, i u narednih šest meseci prosečne penzija će biti 390 evra - naveo je ministar finansija.

Siniša Mali se još jednom zahvalio penzionerima na razumevanju koje su pokazali za svoju državu i za sve teške reforme koje smo morali zajedno da prođemo.

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar Mali je, prilikom obilaska kluba za stare „Dr Mihailo Stupar II“ na Novom Beogradu, imao priliku da odigra i partiju šaha sa jednim od penzionera, a održan je i prigodan kulturno-umetnički program.

Obilasku su prisustvovali i predsednik Opštine Novi Beograd Bojan Bovan, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamačić, član Gradskog veća Stevo Marušić i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)