SEVERNA KOREJA ISPALILA RAKETE: Amerika odgovorila na novi potez Pjongjanga

Tanjug

15. 06. 2023. u 17:49

NAJNOVIJE sankcije koje su SAD uvele Severnoj Koreji usmerene su na sprečavanje razvoja raketa te zemlje, a nakon što su sankcije uvedene kao odgovor na navodno ispaljivanje dve rakete kratkog dometa.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИСПАЛИЛА РАКЕТЕ: Америка одговорила на нови потез Пјонгјанга

Foto: Profimedia

Američko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije dvojici državljana Severne Koreje koje je optužila da su umešani u nabavku opreme i materijala koji podržavaju program balističkih raketa te zemlje.

- SAD su posvećene ciljanju režimskih mreža ilegalnih nabavki koje hrane njihove programe naoružanja - rekao je u saopštenju zamenik ministra finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson.

Današnje akcije usmerene su na predstavnika Druge akademije prirodnih nauka sa sedištem u Pekingu, za koju je Vašington rekao da je organizacija na nacionalnom nivou odgovorna za istraživanje i razvoj naprednih sistema naoružanja Severne Koreje.

Ministarstvo finansija u saopštenju navodi da Severna Koreja nastavlja da koristi mrežu predstavnika u inostranstvu, uključujući Kinu i Iran, za ilegalni uvoz komponenti neophodnih za njeno oružje za masovno uništenje i programe balističkih projektila. Severnokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)