ŠTA DA RADITE KADA AMERIČKA KUGA NAPADNE PČELE: Vakcina ne sprečava širenje bolesti

E.B.T.

19. 05. 2023. u 16:30

NIJE potvrđeno da će vakcina protiv američke kuge koja napada pčele, biti delotvorna i uspešna u sprečavanju njenog širenja.

ШТА ДА РАДИТЕ КАДА АМЕРИЧКА КУГА НАПАДНЕ ПЧЕЛЕ: Вакцина не спречава ширење болести

Foto: pixabay

Ovo je danas rekao direktor Akademije za pčelarstvo i apiterapiju Milan Stevanović.

- Vakcina nije klinički potvrđena i ne postoje relevantni podaci da je ona delotvorna i efikasna u sprečavanju širenja američke kuge, već se zasniva na takozvanim mrtvim vakcinama koje su poznate još iz pedesetih godina prošlog veka – kaže Stevanović. - Prema zakonu Republike Srbije, jedine merodavne mere za bezbedno eliminisanje jeste vatra, spaljivanje zaraženih društva, odnosno prvo gušenje i uništavanje zaraženog materijala voska, košnica, ramova pčela. Pčelari su skloni eksperimentima u nekim početnim fazama. To nije merilo i ne daje rezultate koje treba da da. Mere su takve, zakonom propisane i to je jedino što možemo da prihvatimo kao merodavno u efikasnom sprečavanju širenja američke kuge, za sad.

On ukazuje da medonosna pčela odnosno kranjska pčela, nije u smanjivanju i zaslugom pčelara se taj broj održava, uz određene poteškoće kako kroz trovanje, tako i kroz bolesti pčela.

- Svetski apel koji govori o nestajanju pčela odnosi se, pre svega, na divlje pčele, odnosno solitarne pčele koje obitavaju u prirodi i nisu metodosne – navodi Stevanović. - One imaju istu ulogu kao i metodosne pčele, oprašivanja, ali nisu pod nadzorom čoveka i njihov broj se smanjuje, pre svega, zbog zagađenja i upotrebe raznoraznih pesticida, koji njih ubijaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)