VESIĆ SA KOPMANOM: EU pozdravlja ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi kroz izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji

Novosti onlajn

15. 05. 2023. u 17:51

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa generalnim direktorom u Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje EU Gertom Janom Kopmanom o nastavku saradnje Srbije i EU u oblasti transporta i infrastrukture.

ВЕСИЋ СА КОПМАНОМ: ЕУ поздравља укидање Закона о линијској инфраструктури кроз измене и допуне Закона о планирању и изградњи

Foto: Novosti

Kopman je istakao da EU pozdravlja najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje je predviđeno Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, za koji je Evropska komisija tražila unapređenje u transparentnosti i postupcima konkurentne nabavke.

Poručio je i da snažno podržava Srbiju na evropskom putu.

Ministar Vesić je zahvalio Kopmanu na pomoći Evropske unije Srbiji, podsećajući da je nedavno potpisan najveći grant EU u vrednosti od čak 610 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš.

“Imamo mnogo planova, među kojima su projekti železničke, kao i putne infrastrukture”, naveo je Vesić i pozvao kompanije iz EU da učestvuju na tenderima koji će biti raspisani, pre svega u projektu izgradnje brze pruge Beograd –Niš.

Preneo je Kopmanu da je u planu sastanak resornih ministara Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Albanije, o daljem železničkom povezivanju brzom prugom od Niša ka Skoplju, i dalje ka Solunu, Istanbulu i Tirani, kao i izgradnja brze pruge od Beograda, preko Zagreba i Ljubljane, do Beča, odnosno do Venecije.

Takođe, naveo je i najvažnije projekte u putnoj infrastrukturi, među kojima su auto-put Niš - Merdare koji finansijski pomaže EU, kao i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo, te buduća brza saobraćajnica kroz sever Vojvodine, od mađarske do rumunske granice sa Srbijom.

“Budućnost Srbije i regiona je u povezivanju. Infrastrukturnim povezivanjem pospešuje se ekonomski napredak, a uz ekonomski razvoj i politički problemi će se lakše rešavati”, konstatovao je Vesić i podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Kopman je podsetio da se, u procesu normalizacije odnosa Beograda – Prištine, očekuje donatorska konferencija EU, na kojoj će donatori razmatrati dalju podršku mogućim projektima.

“Posvećeni smo napretku Srbije i nastavićemo da pružamo podršku zemlji na putu ka EU. Dobro je da se zemlje regiona infrastrukturno povezuju ”, rekao je Kopman.

Naveo je da je važno da regulativa u Srbiji bude usklađena sa evropskim standardima i propisima, i u tom smislu pohvalio najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Nacionalnu transportnu strategiju kao i set železničkih zakona čije usvajanje predstavlja potpuno usaglašavanje Srbije u ovoj oblasti sa EU.

Kopman je dodao i da bi voleo da vidi više evropskih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina